Agroforestry in de Flevolandse praktijk

17 dec 2024

Agroforestry-Kool-gegeven

Vol passie zetten Marga Klein Swormink en Wim Stegeman zich in voor hun biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Saalland in Lelystad. Hun proeftuin agroforestry laat zien dat zij als kinderen van polderpioniers anticiperen op de toekomst. Onlangs ging gedeputeerde Jan Klopman op werkbezoek bij hun proeftuin agroforestry. Bomen op de vlakke akkers van Lelystad: wat doet dat met de kwaliteit van bodem, oogst en voedsel?

Koester de bodem

Biodiversiteit is een belangrijke drijfveer om de natuur zoveel mogelijk zelf te laten doen. Met die insteek werken Marga en Wim aan een weerbaarder akkerbouwsysteem. Dat richt zich op het fysieke systeem, zoals wind, hitte en beschikbaarheid van voedingsstoffen. In hun proeftuin agroforestry experimenteren zij nu een klein jaar met de combinatie tussen akkerbouwgewassen en houtige gewassen zoals vlier en walnootboom.

Blik op morgen

De proeftuin is één van de projecten die provincie Flevoland, gemeente Lelystad en Lelystad Airport ondersteunen vanuit het Luchthavenfonds. “Marga en Wim laten met dit project zien dat zij hun tijd vooruit zijn: innovatief en nadenkend over de toekomst. Net als vele andere boeren in dit gebied, verenigd in De Lelystadse Boer,” vertelt gedeputeerde Jan Klopman. “Anders boeren, in Flevoland kan het. Het zit in ons DNA om te experimenteren.”

Sociale innovatie

Met de proeftuin willen Marga en Wim ook burger en boer, stad en platteland dichter bij elkaar brengen. Met samenwerkingspartners werken ze aan de bewustwording van duurzaam omgaan met bodem, oogst en hoe daarmee gezond en lekker te koken. Als trekker en medeoprichter van het Agroforestry Netwerk Flevoland is Marga ook ondernemend buiten eigen erf.

 

Opening van biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Saalland