De ziel van Luttelgeest blijft luiden

27 nov 2024

Een gesloten kerk, een vergeten klok. Maar in Luttelgeest laten ze dat niet zomaar gebeuren. Inwoner Piet Huizinga en zijn werkgroep gaan op zoek naar een nieuwe plek voor het bekende geluid. Met een klokkenstoel net buiten het dorp luidt de klok nu weer als vanouds: "De klank hoort echt bij ons dorp," aldus Piet.

Handmatig luiden

In april 2024 klonk het vertrouwde geluid van de klok weer door Luttelgeest, maar dit keer vanaf een nieuwe plek: de klokkenstoel net buiten het dorp. Tijdens dodenherdenking werd de klok officieel in gebruik genomen. Een bijzonder moment voor alle bewoners. "Het handmatig luiden van de klok met een touw, maakt het persoonlijker en authentieker," vertelt initiatiefnemer Piet trots. De reacties uit het dorp waren hartverwarmend: "Het is meer dan een mooie toevoeging aan de begraafplaats. Het verbindt het dorp en houdt een belangrijk stukje erfgoed in stand."

Een idee met draagvlak

Met de sluiting van de St. Jozefkerk dreigde de oude luidklok boven in de toren zijn functie te verliezen. Voor Piet was meteen duidelijk dat de klok een nieuwe bestemming moest krijgen: een klokkenstoel, een houten stellage waarin de klok vrij kan luiden. "Het geluid van de klok is vertrouwd voor iedereen in Luttelgeest. Dat mocht niet verdwijnen," vertelt Piet. Daarom vormde hij in 2022 een werkgroep met een timmerman, een technisch tekenaar en dorpsgenoten die ervaring hadden met vergunningen en regelwerk. Samen trokken ze naar Friesland en Groningen om inspiratie op te doen voor een ontwerp dat perfect bij het dorp zou passen.

Een aanvulling

De werkgroep stelde een helder plan op, compleet met technische tekeningen en een ontwerp dat goed in de omgeving zou passen. "Het moest functioneel zijn, maar ook een aanvulling voor de gemeenschap," legt Piet uit. Het Fonds Leefbaar Platteland van provincie Flevoland verstrekte ruim 28.000 euro subsidie. De rest van het projectbedrag kwam van sponsoring en bijdragen van onder andere gemeente Noordoostpolder, Prins Bernhard Cultuurfonds en verschillende lokale stichtingen en verenigingen.

Een frisse start

Terwijl de St. Jozefkerk werd omgebouwd tot appartementencomplex, kreeg ook de klok een nieuwe bestemming. In juni 2022 werd de 475 kilo zware klok uit de toren gehaald. "Na 70 jaar trouwe dienst was hij wel aan een opknapbeurt toe," lacht Piet. De klok werd gereinigd, waardoor hij zijn oorspronkelijke glans terugkreeg. Ondertussen kreeg ook de klokkenstoel zelf steeds meer vorm. Een lokale timmerman, ook deel van de werkgroep, werkte aan de stevige houten constructie met balken van maar liefst 25 centimeter dik. Het ontwerp van het dak werd geïnspireerd op de lijnen van het kapelletje dat naast de begraafplaats staat. Zodat de klokkenstoel mooi in het landschap zou passen.

Symbool voor Luttelgeest

Het project laat zien hoe krachtig een gedeeld idee kan zijn als je samenwerkt. "De klok hoort bij Luttelgeest," zegt Piet met trots. De klokkenstoel is niet alleen een fraaie toevoeging, maar een symbool van verbinding en toegankelijkheid voor het hele dorp. Jan Klopman, gedeputeerde landelijk gebied, sluit af: "Het is indrukwekkend om te zien dat inwoners zich sterk hebben gemaakt om de geschiedenis van ons platteland te laten voortbestaan en daarmee de leefbaarheid van hun omgeving vergroten."

Een goed idee? Doe er wat mee!

Heeft u ook een goed idee dat bijdraagt aan het landschap, de leefbaarheid, economie en duurzaamheid van Flevoland? Doe er dan wat mee! Misschien komt uw idee in aanmerking voor subsidie van LEADER Flevoland. Deze LEADER-subsidieperiode duurt tot en met 31 december 2027. Ga voor meer informatie naar flevoland.nl/leader. Dit artikel is een van de vier artikelen in de reeks over het Fonds Leefbaar Platteland.