Gun de vleermuis een plek in huis: gratis advies Landschapsbeheer aan woningeigenaren die willen isoleren
10 sep 2024
- Deel dit artikel
10 sep 2024
Volgens onderzoek naar zeldzame vleermuizen zijn ten minste 59 verblijfplaatsen van zeldzame vleermuizen gevonden. Van meer algemene soorten waren nog veel meer plekken bekend. Deze plekken bevinden zich in gebouwen, zoals woningen. Naar schatting wonen in 1 op de 10 huizen vleermuizen.
“Bescherm de woonplek van de vleermuizen voor een stabiele leefomgeving en kies standaard voor een natuurvriendelijke aanpassing. Samen moeten we de woonplekken van dieren in onze Flevolandse woonomgeving koesteren”, aldus gedeputeerde Harold Hofstra. “Daarom faciliteert de provincie Flevoland een praktische aanpak waarbij bewoners advies krijgen van Landschapsbeheer Flevoland. Met dat kosteloos advies op maat kan de bewoner naar het isolatiebedrijf.”
Gun de vleermuis een plek in huis, want ze maken niets kapot in een spouwmuur of achter een boeiboord, waar ze overdag slapen. Wel eten ze graag muggen, wat ze heel nuttig maken in de buurt. En het zijn beschermde soorten. Laat daarom de isolatie van spouwmuur of dak uitvoeren door een natuurvriendelijk isolatiebedrijf. De winter komt er weer aan. Woningeigenaren denken dan vaak na over energiebesparing en mogelijkheden om te isoleren. Vleermuizen gaan vanaf november in winterslaap en zijn dan extra kwetsbaar. Zoek daarom uiterlijk begin oktober contact met een isolatiebedrijf. Dat kan dan tijdig passende maatregelen nemen voor de vleermuizen. Meer informatie en aanmelden voor gratis advies kan via onze webpagina Beschermde soorten en na-isolatie.
In het onderzoek is ingezoomd op drie zeldzame vleermuissoorten. De meervleermuis is op 16 plekken waargenomen en de laatvlieger op 43. Maar er zijn zeker nog meer verblijfplaatsen, geven de onderzoekers aan. De tweekleurige vleermuis is niet waargenomen. Daarnaast kunnen algemene vleermuissoorten in woningen voorkomen, zoals de gewone dwergvleermuis. Op de kaarten staan de gevonden verblijven van de zeldzame soorten én waarnemingen van verblijven van de gewone dwergvleermuis in de afgelopen jaren.
Ruth Steigenga uit Dronten heeft Landschapsbeheer Flevoland thuis gehad: “Hij begreep wat ik wilde. Binnenkort worden ook de boeiboorden vervangen, mét een ruimte voor de vleermuizen. Het is een kleine moeite. Ruim een jaar geleden heeft de Raad van State de uitspraak gedaan dat bij na-isolatie meer aandacht voor beschermde diersoorten moet zijn. Ruth: “Voor mij is het logisch om de natuur te koesteren. Insecten, vogels, vleermuizen. Er komt ook een groen dak op mijn garage. Ook vind ik het belangrijk om aan de wet te voldoen. Je kan het wel niet willen, maar eigenlijk moet je. Je loopt de kans dat er tijdens de werkzaamheden iemand langskomt en dan ligt het werk ineens stil. Voorkom dat door tijdig stappen te nemen.” Lees het complete interview met Ruth Steigenga en Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland op onze website.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is hard bezig om de energietransitie in Nederland vorm te geven. Provincies steunen dat maar hebben ook zorgen over de gevolgen voor de natuur. Met name bij grootschalige na-isolatieprojecten dreigen veel verblijfplaatsen te verdwijnen voor beschermde soorten als huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Alle provincies hebben daarom budget gekregen om de effecten van de na-isolatie op natuur te verzachten. We trekken hierin samen op met gemeenten en woningbouwcorporaties.