Studenten maakten indruk tijdens eindpresentaties Honours Programme op Windesheim Almere

Begin februari gaven studenten van het Honours Programme Sustainable Society de eindpresentaties op het Windesheim Almere. De studenten presenteerden, onder leiding van Karina Neef, het eindresultaat voor de groepsopdracht van Talent kleurt Flevoland en opdrachtgever Hillebrand Koning.

Gebiedsontwikkeling kustgebied Lelystad

Het Honours Programme Sustainable Society heeft voor de groepsopdracht Flevoland als speelveld. Het doel is het creëren van een duurzame maatschappij. Vijf groepjes studenten werkten vanuit een brede opdracht: ‘Natuur-inclusieve gebiedsontwikkeling van het kustgebied bij Lelystad’. Als leidraad moesten de groepen de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties gebruiken. In de eindpresentaties deelden zij indrukwekkende ideeën over dit kustgebied.

Overzicht van de SDG’s van de VN

Indrukwekkende presentaties

De presentaties varieerden van onderwerp en konden stuk-voor-stuk rekenen op veel enthousiasme.

Groep 1 - Verbindende snelfietsroute

Studenten Kiki, Niels, Annemijn en Roy hadden een plan om fietspaden door heel Lelystad met elkaar te verbinden. Het nieuwe snelfietspad moet de kust met stadshart verbinden door een toegankelijk route die efficiënter reistijd biedt. Dit is o.a. goed voor de economie. Zo creëert het een laagdrempelige toegang tot toerisme. Hierbij speelt de deelfietseconomie een grote rol. De centra van Lelystad worden verbonden waardoor Lelystad een geheel wordt. Vervolgens stimuleert een bloemeninfrastructuur naast de fietsinfrastructuur de verbinding met de natuur. Ook maakt het fietspad het aantrekkelijker de fiets te pakken wat gezond is, en waardoor het autoverkeer in en rondom het centrum gereduceerd wordt. Hierdoor neemt de CO2 uitstoot af.

Groep 2 - In harmonie leven met de natuur

Een campus, woonruimte en recreatie op de Marker Wadden? Danique, Jaël, Merel en Rick hadden ideeën om een bijdrage te leveren aan dit gebied. Ze willen een groene campus en woningen van gerecycled materiaal bouwen. Dit zoveel mogelijk zelfvoorzienend in energiebehoefte. Zo spelen ze in op beperkte woonruimte voor studenten, het feit dat Lelystad geen volledige hogeschool heeft en duurzaam wonen en bouwen. Tenslotte willen ze recreatie om lokale bewoners en toeristen aan te trekken.

Groep 3 - Denk Groen

Wat als je een gaaf idee hebt die door corona niet door kan gaan? Dan ga je slim schakelen. Dat hebben Dylan, Emma, Nathalie en Kristel gedaan. Zij hebben een aantal duurzaamheidspellen bedacht vanuit Expeditie Flevoland voor het event van Talent kleurt Flevoland. Helaas ging dit door corona niet door. Voor het draaiboek hadden zij een aantal leuke activiteiten bedacht inclusief eigen huisstijl, namelijk: een kledingruilspel, duurzaam etenspel en het duurzame dilemmaspel. Zo is het duurzaam dilemmaspel een uitdagend spel, waarbij je écht gaat nadenken over hoe duurzaam jij bent. Het duurzaam etenspel laat met behulp van de Green Peace Quenstionmark app zien wat de impact van ons eten op met milieu is. Deze spellen vallen onder andere in SDG 12 - Verantwoorde consumptie en productie.

Groep 4 - Your Food Office Lelystad

Gabriëlle Dijkstra en Amber Mulders kwamen met het idee om een drijvend duurzaam kantoor te ontwerpen. Dit is dé plek in Lelystad om te studeren, te werken en om te ontspannen. Dit kantoor moet op alle fronten rekening houden met duurzaamheid, energiebesparing en het milieu. Daarom zal het circulair worden gebouwd. Om verschillende horecazaken te helpen zal het kantoor worden voorzien van foodhallen. Dit is een overdekte verzameling eetkramen waar zowel inwoners en kantoorpersoneel kunnen eten.

Groep 5 - Uitkijktoren Nationaal Park Nieuw Land

Een iconische en groene uitkijktoren in het poortgebied van Lelystad? Als het aan Nikki, Mikaella, Emma en Rick ligt wel. Zij willen op een groene manier Lelystad aantrekkelijk maken voor inwoners en toerisme. De toren is circulair gebouwd en heeft het ontwerp van een boom. In de toren komen veel natuurlijke elementen terug. Zo heeft het groene gevels voor vogels, water wat symboliseert naar de Zuiderzee en elke Flevolander krijgt een steentje die hij/zij kan opplakken. Dit zorgt ervoor dat de toren van ons allemaal is. Bovendien vind je in de toren een route die de hele geschiedenis van Flevoland vertelt. Om Lelystad aantrekkelijker te maken voor toerisme zijn rondom deze toren activiteiten verzonnen: kanoën, een tokkelbaan, blotevoetenpad en een natuurlijke speeltuin.

Lofzang vanuit Windesheim en gemeente Lelystad

Het was een enerverende avond waar iedereen zeer enthousiast over was. Er was ook vanuit Windesheim veel belangstelling. Zo was de directeur van Windesheim Almere, de domeindirecteur BMR van Zwolle, de coördinator van alle Honours Programmes van Windesheim en een aantal docenten (digitaal) aanwezig. Een aantal genodigden van gemeente Lelystad spraken lof uit voor de studenten. Wethouder Luc Baaten van Kust & Natuurontwikkeling liet weten dat hij erg enthousiast was en dat de presentaties van een hoog niveau waren. Veronica van der Goot, Gebiedsmanager vulde aan: ‘Ik ben heel positief verrast, dank jullie wel voor jullie enthousiasme en voor de inspirerende onderzoeken en presentaties.'