Veelgestelde vragen

Waarom zijn wolven beschermd?

Door de jacht op de wolf, was het dier eind negentiende eeuw bijna uitgestorven in Europa. De wolf kwam alleen nog voor op een aantal plekken in Oost-Europa en gebergtes in Italië en Spanje. Om te voorkomen dat de wolf helemaal verdween van uit Europa, tekenden de Europese landen in 1982 een akkoord waarmee de wolf een beschermde diersoort werd. Het dier mocht niet meer worden verjaagd en gedood.

Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

Benader de wolf niet en jaag het dier ook niet op. Wolven die zich overdag laten zien, zijn op trektocht. Tijdens die trektocht kunnen ze per ongeluk in stedelijk gebied terecht komen. Wolven voelen zich daar niet thuis en zullen, als ze niet gehinderd worden, zo snel mogelijk het stedelijk gebied verlaten. De wolf vastleggen door te filmen met telefoon is op afstand wel mogelijk. De filmpjes kunnen worden gestuurd naar www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien. Mocht u een wolf tegenkomen, volg dan de volgende adviezen op:

  • blijf kalm, geef de wolf de ruimte;
  • neem langzaam afstand;
  • heb je een hond bij je, houd deze dan aan de lijn;
  • als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken;
  • loop de wolf niet achterna; 
  • voer de wolf niet.

Wolven kunnen ook gewond zijn en zich daardoor overdag laten zien. Benader het dier niet, het zal zich bedreigd voelen en u aanvallen. Bel in zo’n geval de politie (8844), zij zullen contact leggen met de juiste instanties.

Wat moet ik doen als ik een wolf aanrijd?

Wanneer u een wolf aanrijdt geldt net als bij aanrijdingen met ander groot wild dat u ter plaatse contact moet opnemen met de politie (8844). Doorrijden is strafbaar. De politie regelt dat er een faunabeheerder komt. Dode dieren die een beschermde status hebben, mag u niet verplaatsen. Wel kunt u foto’s maken van de situatie ter plekke (omwille van de verzekering). Wanneer het dier niet fataal geraakt is, kan het zijn dat het dier vlucht. Ook dan is het belangrijk dat u de aanrijding meldt en niet doorrijdt. Benader een gewonde wolf niet, het dier zal zich verdedigen en kan u aanvallen.

Mogen wolven die vee aanvallen, gedood worden?

De wolf is een strikt beschermde diersoort en mag daarom niet gedood worden. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: wanneer de wolf ernstig gewond is geraakt, besmet is met hondsdolheid, zijn schuwheid voor mensen verliest of hybridekenmerken heeft, is het beter het dier te doden. Hiervoor is een Omgevingsvergunning voor een flora en fauna-activiteit nodig. Welke voorwaarden en regels hierover zijn afgesproken, staan vermeld in het interprovinciaal wolvenplan. Een dierhouder mag zijn hoefdieren bij een wolvenaanval wel beschermen en de wolf proberen te verjagen. Dat moet op zo’n wijze gebeuren (open hek) dat de wolf ook makkelijk kan vluchten. Een wolf die in het gedrang komt, zal zich verdedigen en de belager aanvallen.

Wat is de rol van de provincie als het gaat om de wolf?

De bescherming van de wolf is geregeld in de Omgevingswet. In de meeste gevallen is de provincie het bevoegd gezag voor beschermde diersoorten op grond van de Omgevingswet, soms is dit de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) als het gaat om projecten van nationaal belang. De provincie kan een Omgevingsvergunning voor een flora en fauna-activiteit verlenen voor handelingen waarbij wolven opzettelijk worden gedood, verstoord of hun vaste rust- of voortplantingsplaats wordt vernield of beschadigd. Dit kan alleen als sprake is van een in de wet genoemd belang, er geen andere bevredigende oplossing is en de gunstige staat van instandhouding van de soort niet in gevaar komt.