Thema’s Flevoland2050

Met Flevoland2050 gaan we op een creatieve manier met iedereen die woont of werkt in Flevoland in gesprek om kennis uit te wisselen en inspiratie te delen en verbeelden. We nodigen iedereen uit om bij te dragen aan de bouw van toekomstbeelden voor het Flevoland van 2050. In deze dialoog staan vier thema’s centraal: water, voedsel, wonen & werken en samen leven.

Leven met water

Het veranderende klimaat heeft invloed op onze leefomgeving. In de toekomst stijgt het waterpeil en daalt de bodem. Deze veranderingen hebben invloed op natuur, landbouw, woningbouw, welzijn en meer. Dus hebben ze gevolgen voor onze keuzes voor de toekomst. Vanuit onze Flevolandse geschiedenis weten we als geen ander hoe we moeten omgaan met water. Binnen dit thema denken we graag met elkaar na over:

  • Wat moeten we in ons landschap veranderen als water belangrijk is voor het inrichten van ons gebied? Hoe gaat Flevoland er dan uit zien?
  • Als (drink)water schaars wordt, wie of wat krijgt dan het eerste recht op het gebruik ervan? Hoe gaan we dat bepalen?

Voedsel van morgen

Op de Flevolandse bodem ligt een van de productiefste akkerbouwgebieden ter wereld en vanaf Urk is een moderne vissersvloot actief. Flevolanders staan van oudsher open voor vernieuwing. Flevoland is daarom dé plek om te werken aan een gezond en houdbaar voedselsysteem voor de toekomst. Binnen dit thema denken we graag met elkaar na over:

  • Blijft Flevoland een grote voedselproducent in 2050? Of worden boeren en vissers vooral producenten van kennis over voedselproductie?
  • Gaan we vooral inzetten op natuurlijke landbouw? Of gaat vernieuwende technologie uitkomst bieden? Of gaan natuur en technologie juist samen leiden tot de aantrekkelijke maaltijden van morgen?

Wonen en werken

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Mensen wonen, werken en recreëren hier op de voormalige zeebodem. Het rijk heeft de provincie gevraagd om zo snel mogelijk 130.000 woningen bij te bouwen. Samen met de zes gemeenten en het waterschap denken we na over hoe we dit op een slimme manier kunnen doen. We prijzen ons gelukkig in Flevoland met de prachtige omgeving van polders, natuur en water. We vinden het belangrijk dat de nieuwe woningen passen bij de samenleving van de toekomst. Hoe en hoeveel werken we in 2050? Wat betekent dat voor hoe en waar we willen wonen? Dat wonen nu duur is en woonruimte zo ongelijk verdeeld, kan invloed hebben op de keuzes die voor de toekomst maken. Binnen dit thema denken we graag met elkaar na over:

  • Wordt wonen flexibeler in de toekomst? Gaat het ons lukken woonruimte voor iedereen te regelen? En doen we dat dan via vraag en aanbod? Of gaan we woonrechten geven aan sommige groepen boven andere?
  • Zullen we werk in 2050 nog herkennen als werk? Of zal robotisering zoveel veranderen, dat we totaal andere banen krijgen? Voor welke activiteiten vinden we de inzet van mensen onmisbaar?

Samen leven

Of het nu gaat over water, voedsel of over wonen en werken, altijd komen er vragen boven over hoe we als samenleving keuzes gaan maken. Hoe we samen het leven in het Flevoland van 2050 willen inrichten. Zien we technologische innovaties als iets dat ons overkomt? Of stellen we digitale zelfbeschikking centraal? Hoe zal het gaan met de ontwikkeling van gezamenlijk gedragen waarden en normen? Groeien de ‘bubbels’ van nu uit tot gemeenschappen die hun hele leven vorm geven volgens gedeelde ideeën? Binnen dit thema denken we graag met elkaar na over:

  • Op welke manier kunnen we democratische processen in de toekomst organiseren? Worden besluiten ‘vlakbij’ belangrijker? Of vragen problemen van de toekomst juist om besluiten op een steeds grotere schaal? Wat hebben Flevolanders in 2050 te zeggen over Flevoland?
  • Speelt samen optrekken in de toekomst een belangrijke rol? Of wordt juist de vrijheid van ieder voor zich de manier waarop we dingen organiseren?