De 13 bruggen en 11 sluizen die provincie Flevoland bediend zijn verouderd. Daarom knappen we al onze 13 bruggen en 11 sluizen op. Na de opknapbeurt kunnen de bruggen en sluizen weer heel wat jaren mee. Inmiddels zijn 11 bruggen en 8 sluizen al opgeknapt.
Wat gaan we doen?
Het opknappen van de 13 bruggen en 11 sluizen valt binnen het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’. Dit project gaat ongeveer 60 miljoen euro kosten. Onze oudste bruggen en sluizen zijn al 75 jaar. Nu is het tijd voor een grote opknapbeurt. Eind 2023 moet het project afgerond zijn. In het project gaan we onder andere het volgende doen:
- Het bedieningssysteem vervangen. Het bedieningssysteem zorgt ervoor dat de brug of sluis open- en weer dichtgaat.
- Elektronische installaties vernieuwen.
- Sluisdeuren vervangen of helemaal opknappen.
- Het beweegbare gedeelte van de brug (de brugval) vervangen of opknappen.
- Steigers en remmingwerken vervangen of opknappen. Remmingwerken zijn houten constructies in het water bij een brug of sluis. Remmingwerken helpen schepen om veilig door de sluis of onder de brug te komen.
- Repareren van beschadigd beton en schilderwerkzaamheden.
Sinds 2014 bedienen we onze bruggen en sluizen op afstand. Dat doen we vanuit het provinciehuis in Lelystad. De bediening van de bruggen en sluizen is nu voor elke brug en sluis anders. Bij de opknapbeurt krijgen alle bruggen en sluizen hetzelfde bedieningssysteem. Daardoor wordt het bedienen makkelijker en veiliger. Ook storingen kunnen sneller opgelost worden.
Waarom doen we dit?
Flevoland ligt laag en is omringd door water. Om ervoor te zorgen dat inwoners van Flevoland ook in de toekomst veilig zijn, pakken we dit project op.
Hoe doen we dit?
In fases pakken we alle bruggen en sluizen aan, per polder altijd max. één tegelijkertijd. En dat doen we zonder het scheepvaartverkeer te hinderen in het recreatieseizoen.
Omleidingsroutes
We willen wegen en vaarwegen zoveel mogelijk bereikbaar houden tijdens de werkzaamheden. Daarom maken we omleidingsroutes. We werken hierbij samen met bedrijven, inwoners en hulpdiensten zoals de brandweer. Houd onze website en sociale mediakanalen zoals Twitter in de gaten voor meer informatie over omleidingsroutes.