Fonds voor culturele ontwikkeling

De provincie biedt met een nieuw fonds culturele instellingen en makers de mogelijkheid om zichzelf én hun aanbod te ontwikkelen. Met hun nieuwe en vernieuwende aanbod kunnen zij meer en ook een diverser publiek aantrekken. De provincie stimuleert met het fonds het herstel van de culturele sector in het verlengde van de coronamaatregelen. De eerste onderdelen van het fonds zijn nu geopend: de regeling Versterken en Vernieuwen en de regeling Mede mogelijk maken.

Regeling Versterken en Vernieuwen

Deze regeling is bedoeld voor Flevolandse culturele instellingen die zich verder willen professionaliseren of innoveren. Denk aan het versterken van cultureel ondernemerschap, zakelijk leiderschap, onderzoek naar en advies over publieksactiviteiten of het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. De regeling stopt eind 2024. De aanvraagronde voor 2024 is eind oktober 2023 gesloten. Aanvragen is dan ook niet meer mogelijk.

Regeling Mede mogelijk maken

Deze regeling biedt culturele instellingen en makers de mogelijkheid om aanvullende middelen aan te trekken voor hun culturele (samenwerkings)projecten in Flevoland. Met de provinciale subsidie kunnen ze een expert inhuren, zoals een fondsenwerver of penvoerder. Aanvragen kan het hele jaar door.

Crowdfunding – platform voordekunst

Sinds juni 2022 is het mogelijk om voor een cultureel project op crowdfund-platform voordekunst.nl ook een bijdrage van de provincie Flevoland aan te vragen. Het platform begeleidt makers bij het opzetten van hun eigen crowdfund-campagne en voor Flevoland is er een speciale partnerpagina. Met een campagne kunnen makers ‘geefgeld’ ophalen bij het publiek: bedrijven, particuliere donateurs en andere fondsen. Eén van de Flevolandse criteria is dat het project (ook) in Flevoland plaatsvindt en (ook) bijdraagt aan het Verhaal van Flevoland.

Programma ‘Carte Blanche’

Het programmadeel van het fonds is vormgegeven in Carte Blanche, een productiehuis voor multidisciplinaire culturele producties. Carte Blanche programmeert en presenteert op het gebied van kunst, muziek, mode, dans, theater, club & meer. Dat doet ze met producties die de nieuwe generatie kunstliefhebbers verbinden en verrijken. Carte Blanche omarmt en ondersteunt creatieven door met maatwerk ontwikkeltrajecten hun carrière naar een hoger niveau te helpen tillen. Met onconventionele concepten en de kans om hun eigen unieke stempel op de wereld te drukken. Kijk voor meer informatie op de website van Carte Blanche.

Notitie

In de notitie over het fonds onderaan deze pagina staat meer over de verschillende onderdelen: de twee regelingen, crowdfunding en het programma. Meer over het Verhaal van Flevoland is te vinden in de Cultuurnota 2021-2024, onderaan de pagina Cultuurbeleid - Provincie Flevoland.
 

Weergave van een Organogram van Fonds voor culturele ontwikkeling. Uitleg ervan staat op de pagina omschreven.

 

Download

Open de notitie Flevolands Fonds voor culturele ontwikkeling

pdf - 501,35 kB
Open de pdf