''Doorgaand' verkeer gestremd.'' De komende tijd zullen de wegen rond het water in Flevoland om de beurt versperd worden door brede bouwborden. Het Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen (GOBS) is begonnen. Dankzij Marcel en Seda blijft de wijk gelukkig rechtstreeks bereikbaar voor iedereen.
Achter de hekken van een bouwplaats zul je Marcel Stiefelhagen en Seda Dagdelen niet snel tegenkomen. Vanuit de buitenwereld dragen zij echter wel degelijk hun steentje bij aan het werk in uitvoering. Op de rit van de vrachtwagen die moet omrijden om zijn lading te lossen, rond de halte van de buschauffeur die zijn dienstregeling aan moet passen en in de straat bij bewoners die hun vuilnis willen wegzetten. Als omgevingsmanagers van de aannemer houden ze van een afstandje het overzicht in het gebied. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor het onderhoud dat de komende jaren aan de bruggen en sluizen in Flevoland gepleegd zal worden.
Zo min mogelijk hinder
In de afgelopen maanden bereidden Marcel en Seda bijvoorbeeld samen de vernieuwing van de Urkersluis voor, die komend week van start gaat. “Wat wij buiten tegenkomen, nemen we mee naar binnen,” legt de kalme Marcel uit. “Eigenlijk vormen wij de schakel tussen het terrein binnen en buiten de bouwplaats. We voeren overleg met iedereen die met de gevolgen van alle werkzaamheden te maken krijgt. “Het gaat dan om busmaatschappijen, maar ook nooddiensten als de politie en de brandweer. We bekijken samen bijvoorbeeld langs welke routes zij straks omgeleid kunnen worden en hoe de bedrijventerreinen in Urk het beste toegankelijk blijven. Want de voorraden kunnen tijdelijk niet via het water worden aangevoerd. We willen alle betrokkenen graag zo min mogelijk hinder laten ondervinden van de bouwactiviteiten.”
Aanspreekpunt
De werkzaamheden aan de Urkersluis vormen het begin van een uitgebreid renovatieprogramma dat de komende tijd in opdracht van de provincie Flevoland wordt uitgevoerd. In totaal krijgen zestien achtereenvolgende bruggen en sluizen binnen de regio een opknapbeurt. Ook voor inwoners komen de werkzaamheden soms heel dichtbij. Namens de aannemer treedt Seda hen daarom tegemoet als hun vaste aanspreekpunt. “Op Urk zijn we al langere tijd bezig om de bewoners te informeren. Het is niet altijd even makkelijk om ook met de mensen in contact te komen. Daarom hebben we op Urk een speciale bewonersavond georganiseerd en een moderne bouwapp ingesteld. Via die app blijven belanghebbenden op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen ze ons eventueel ook rechtstreeks benaderen. Ik denk dus dat iedereen op Urk nu wel weet wat er gebeuren gaat.”
De stoomboot van Sinterklaas
Maar die ene stoomboot van Sinterklaas hadden Marcel en Seda afgelopen november even niet zien aankomen. Even slaat Marcel zijn ogen ten hemel. “Sinterklaas… inderdaad zeg,” verzucht hij vermaakt. “In Marknesse voerde de aannemer in het najaar al een aantal kleinere klusjes uit. “We wilden de wachtsteigers vervangen en hadden iedereen daarover vooraf bijgepraat. “Niemand zal er last van hebben,” hadden we beloofd. “Hier vaart toch geen mens.” Maar toen werden we gebeld door de evenementenvereniging. Sinterklaas kon geen plekje vinden om af te meren. Toen hebben we maar snel een paar noodsteigers geplaatst.”
Niet weten
Seda grinnikt. “Ik ben heel benieuwd voor welke situaties we komen te staan. Vraag me dat anders over een paar weken nog maar een keer.” Na de veelbetekenende doordenker van Marcel heeft ze al geen woorden meer nodig. “Je weet niet wat je niet weet. Zo is het gewoon.”