Flevoland is van oorsprong gemaakt voor voedselproductie. Hier zijn grote percelen land, goed water en de meest vruchtbare grond van Nederland. Onze jonge grond de plek waar smaakvolle, kwalitatieve producten worden geteeld. Als groentetuin van Europa verbouwen we meer dan 1000 producten waaronder pompoenen. Het is nu oogsttijd voor deze veelzijdige groente. Daarom deelt chef-kok Sharon de Miranda graag haar recept voor pompoensoep.
Ingrediënten
- 500 gram pompoen
- 50 gram gember
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 Spaanse peper
- 200 milliliter kookroom
- 2 groentebouillonblokjes
- Koolzaadolie
Bereidingswijze
- Schil en halveer de pompoen.
- Verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel.
- Snij het vruchtvlees in stukken van ongeveer 3 centimeter.
- Snij ook de ui, knoflook, gember en Spaanse peper in stukjes.
- Verhit de koolzaadolie in een grote soeppan.
- Voeg de pompoen, ui, knoflook, gember en Spaanse peper toe.
- Bak alles 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
- Voeg de bouillonblokjes toe en breng en het water breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken.
- Voeg de kookroom toe en pureer het met een staafmixer tot een egale soep.
Leuk om te weten
Door lokaal te koken steunt u niet alleen de boeren uit de regio, maar haalt u ook eztra verse producten in huis. Hieronder meer informatie over de lokale ingrediënten uit dit recept.
- Pompoen: Flevoland staat bekend om haar vruchtbare kleigrond perfect voor de teelt van stevige, smaakvolle pompoenen. Vooral in de Noordoostpolder worden op grote schaal diverse pompoenrassen verbouwd door lokale boeren.
- Verse gember: wist u dat gember ook in Nederland geteeld kan worden? In de Flevopolder is Watermans Uien volop bezig met de lokale opkweek van gember. Vers, pittig en met minder voedselkilometers!
- Knoflook: knoflook uit Flevoland groeit goed op de zwaardere kleigronden. De bollen zijn krachtig van smaak!
- Ui: Flevoland is trots op haar uien. Onze provincie levert namelijk een groot deel van de Nederlandse uienproductie.
- Spaanse peper: ook pepers kunnen in Nederland worden geteeld. Dit gebeurt vaak in kassen of tunnels. In Flevoland experimenteren steeds meer telers met pittige gewassen als aanvulling op het traditionele aanbod.
- Kookroom: de zuivel uit Flevoland komt van koeien die grazen op polderweides. Lokale melkverwerkers maken er heerlijke room van. Zacht, romig en perfect voor soepen en sauzen.
- Groentebouillonblokjes: steeds meer lokale producenten verwerken Flevolandse groenten in duurzame bouillonblokjes, vaak zonder kunstmatige toevoegingen. Kijk op de markt of bij natuurwinkels in de regio voor het aanbod.
- Koolzaadolie: Flevolandse koolzaadvelden kleuren het voorjaar niet alleen prachtig geel. Ze leveren ook een heerlijke, milde olie die geschikt is voor de keuken. Geperst door lokale boeren, rijk aan omega-3 én een prachtig alternatief voor olijfolie van ver weg.