Renovatie Vaartsluis start 18 september

12 sep 2023

Maandag 18 september 2023 starten de renovatiewerkzaamheden aan de Vaartsluis in de Lage Vaart bij Almere. De werkzaamheden duren negen weken, volgens planning zijn deze op 16 november 2023 afgerond. Gedurende drie weken, van 23 september t/m 15 oktober, is de sluis volledig gestremd voor de scheepvaart. De overige zes weken is er op aanvraag en in overleg doorvaart mogelijk.

Fietsers en voetgangers

Tijdens de gehele renovatieperiode, van 18 september t/m 16 november, is de oversteek voor fietsers en voetgangers via de sluisdeuren niet mogelijk. Hierdoor is er deze periode geen doorgaande route mogelijk van het Wilgenpad naar de Vaartsluisweg en andersom.

Scheepvaart

Naast de drie weken volledige stremming van de sluis zijn er zes weken, waarin beperkte doorvaart op aanvraag en in overleg mogelijk is. De beperkte doorvaart op aanvraag is mogelijk van 18 september t/m 22 september en van 16 oktober t/m 16 november. Voor deze aanvragen gelden een aantal spelregels, namelijk:

  • Aanmelden van een doorvaartverzoek kan bij de omgevingsmanager Willem Jan de Wolf. Zijn telefoonnummer is 06 - 27 06 13 15 en zijn e-mailadres is willemjan.dewolf@flevoland.nl;
  • Aanvragen dienen tenminste 5 dagen van tevoren ingediend te worden;
  • Aanvragen van beroepsvaart krijgen voorrang op recreatievaart;
  • Aanvragen worden zoveel mogelijk gecombineerd.

Zuidersluis

  • Vanaf 13 september tot nader bericht is de Zuidersluis gestremd voor beroepsvaart bij windracht 5 (bft) en hoger. Beroepsvaart moet bij duisternis verstralers of zoeklichten gebruiken bij het invaren van de sluis. Dit i.v.m. het (deels) ontbreken van de geleidewerken bij de sluis.
  • Vanaf 16 oktober t/m 12 december wordt ook de Zuidersluis, die dichtbij de Vaartsluis ligt, gerenoveerd. Ook voor de Zuidersluis geldt dat deze drie weken volledig gestremd is, nl. van 30 oktober t/m 19 november, en dat de overige weken er beperkte doorvaart op aanvraag mogelijk is.

Omvaarroute

De stremming van de Vaartsluis en de Zuidersluis heeft directe gevolgen voor de bereikbaarheid via het water van bedrijventerrein Almere Buiten. Almere Buiten is wel bereikbaar via de route Noordersluis bij Lelystad en de Lage Vaart. Vanwege de vaste bruggen op dit traject is deze omvaarroute alleen mogelijk voor schepen zonder mast.

Blijf op de hoogte via de BouwApp

Via de BouwApp, die gratis te downloaden is via de App Store of de Google Play store, kan iedereen de voortgang van de werkzaamheden volgen. Verder biedt de BouwApp de mogelijkheid om vragen te stellen en eventueel meldingen of klachten in te dienen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de pagina Renovatie Zuidersluis en Vaartsluis