"Dat gooi je niet weg maar geef je door"
Wij werken graag samen met bedrijven die maatschappelijke betrokkenheid combineren met circulair ondernemen. Van de Houtmijn is zo’n bedrijf. Oprichter Arun Swami Persaud en een team van ervaren meubelmakers transformeren oude, afgedankte, houten huisraad naar designmeubels voor de toekomst.
Hout is goud
Organisatieadviseur Arun geeft adviezen op het gebied van innovatie, new business development en circulaire economie. Sinds een aantal jaren is hij onder meer betrokken bij het zelfstandigenloket waar hij statushouders begeleidt bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Eén van hen was Ghazwan Al Turk, een Syrische meubelmaker. Arun: ‘Samen werkten we aan zijn businessplan en het viel me ineens op hoe duur hout eigenlijk is. Op hetzelfde moment gebeurde er iets in mijn leven waardoor het onderwerp “hout” me niet meer losliet. Mijn moeder verhuisde naar een zorginstelling. De dierbare wortelnoten meubelen, waar zij haar hele leven zuinig op was geweest, leken heel waardevol als je naging welke waarde zij in ‘hout’ vertegenwoordigden. Maar in de praktijk wilde niemand ze hebben. Ze waren niet meer van deze tijd. Uiteindelijk zijn ze vernietigd. Ik vond dat zó zonde!
Circulair antiek
Er vormde zich een plan: massief hout ‘oogsten' en kijken of we daar nieuwe designmeubelen van kunnen maken. De meubelmaker heb ik al. Met het netwerk en expertise van Provincie Flevoland zetten we toen gezamenlijk de keten op. Van kringloopwinkel Rataplan krijgen we de onverkochte meubels van massief hout, zoals teak en eikenhout. Ook starten we een pilot met vuilnisverwerker HVC; zij gaan ons van massief houten meubels voorzien die zij tegenkomen bij het inzamelen van grofvuil. In onze werkplaats in Almere gaan onze timmerlui, veelal nieuwkomers in Nederland, ermee aan de slag. Inmiddels weet ik waar we voor willen staan bij Van De Houtmijn. Ik wil geen modegevoelige meubels maken die 6 jaar of 10 jaar meegaan. Ik wil een meubelstuk maken dat 200 jaar meegaat, van hout dat heeft geleefd. Bij ons koop je het antiek van de toekomst, een toekomstig erfstuk. Dat gooi je niet weg maar geef je door.