Dijken zijn belangrijk om Flevoland te beschermen tegen het water, nu en in de toekomst. Daarom worden tot 2050 de dijken versterkt. Dit gebeurt in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het versterkt HWBP komende 30 jaar 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in Nederland. Het HWBP is een alliantie van de 21 waterschappen in ons land en Rijkswaterstaat. Vanuit Flevoland is Waterschap Zuiderzeeland aangesloten bij het HWBP. U leest meer op zuiderzeeland.nl/dijkversterkingen.
Aanpak
De provincie kijkt naar de mogelijkheden om de zone rondom de dijken ruimtelijk en economisch te ontwikkelen. Per dijkversterking onderzoeken we wordt of combinaties van waterveiligheid en andere maatschappelijke opgaven kansrijk zijn. Denk aan het combineren van veiligheid met natuur, recreatie en bebouwing. Voor het aanpassen of versterken van de dijken stelt de beheerder een projectplan op dat moet worden goedgekeurd door de provincie. Bij deze goedkeuring toetst de provincie het plan aan de wettelijke eisen en het algemeen belang.
Buitendijkse gebieden
In Flevoland wonen ruim 3000 mensen buitendijks. Zij wonen aan de waterzijde van een dijk. Voor buitendijkse gebieden gelden andere regels en voorzieningen dan voor binnendijkse gebieden. Hoogwaterrisico’s zijn meegewogen in bij de bescherming van de buitendijkse gebieden, waarbij er ruimte wordt geboden voor creatieve ruimtelijke oplossingen. Deze zijn gebaseerd op het concept van meerlaagse veiligheid. De provincie faciliteert door het risico van buitendijkse bebouwingen inzichtelijk te maken met een webtool. Bekijk ook de uitlegvideo.