Provincie Flevoland wil voldoende water zonder te veel risico op wateroverlast. In droge periodes is er voldoende water. In natte periodes wordt het water snel afgevoerd. Flevoland kent een uitgebreid stelsel van sloten, tochten en vaarten om de waterhuishouding in het gebied op orde te houden. Zonder menselijk ingrijpen staat binnen afzienbare tijd water in de straten en op het land.
Bodemdaling
In de toekomst neemt door bodemdaling en klimaatverandering de kans op wateroverlast toe. De provincie, het waterschap en andere partners werken samen aan het voorkomen van wateroverlast. De regels liggen vast in de Verordening voor de fysieke leefomgeving Flevoland 2012 (pdf, 23 MB). Voor bodemdaling in de Noordoostpolder is de aanpak als volgt:
- Samen met LTO-Noord wordt het Actieplan Bodem en Water uitgevoerd. Er wordt ervaring opgedaan met bedrijfsvoering in de bodemdalingsgebieden.
- Het waterschap neemt maatregelen om de kans op wateroverlast te verkleinen.
Voor het gebruik van zoet water is een plan opgesteld. Hierin staat wat gebruikers, zoals agrariërs en gemeenten, mogen verwachten in normale en droge situaties.