In Flevoland hebben overheden, kennisinstellingen en bedrijven de handen ineengeslagen om een watertransitie op gang te brengen. In WaterLab Circulair Water werden leveranciers uitgedaagd om samen met eindgebruikers in 4 praktijksituaties innovaties te testen. Via het principe launching customership (eerste afnemer) gingen zij aan de slag met het circulair maken van de watervoorziening. In de video vertellen de eindgebruikers over hun ervaringen en resultaten. Ontdek hoe dit project, mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie, bijdraagt aan een duurzame toekomst.
Water op maat
Schoon water wordt gebruikt alsof het nooit opraakt en voedingsstoffen worden weggespoeld. De droogte van de afgelopen jaren heeft duidelijk gemaakt dat onze watervoorraad eindig is en dat we slimmer en efficiënter met water, energie, en voedingsstoffen om moeten gaan. Water wordt door iedereen gebruikt om te drinken maar ook om bijvoorbeeld de tuin te besproeien. In veel gevallen wordt voor meerdere doeleinden dezelfde kwaliteit water gebruikt en de waarde van water (inclusief grondstoffen en energie) wordt nog beperkt hergebruikt. Juist daar is veel winst te behalen. Het is tijd om duurzamer met water om te gaan en de waarde van water beter te benutten. Zo komen we tot een situatie waar de juiste kwaliteit water in de juiste situatie gebruikt wordt: water op maat.
Regio Flevoland als proeftuin
In Flevoland zetten partijen in op het verduurzamen van de gehele waterketen. Het testen van systemen in de praktijk is daarbij belangrijk. In WaterLab Circulair Water werden innovatieve oplossingen gezocht voor 4 wateruitdagingen binnen de domeinen “voedselverwerkende industrie”, “wonen, werken en leren”, “bedrijfsterreinen”, en “recreatie”.
Samenwerking
In WaterLab Circulair Water werkten provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, mede namens het Samenwerkingsverband SAF (Samenwerking Afvalwater Flevoland), Water Alliance en STOWA samen met eindgebruikers die een pilot aangemeld hadden.