Pilot 1: Oosterwold – eigen afvalwaterzuivering voor 800 woningen en winning grondstoffen
Projectresultaat
De wijk Almere Oosterwold, gelegen tussen Almere en Zeewolde, heeft de ambitie om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten met duurzame systemen. Met dit doel voor ogen is een pilot opgezet dat zich richt op de lokale zuivering van afvalwater voor 800 woningen uit de wijk. In deze pilot worden nieuwe innovatieve circulaire watertechnieken gedemonstreerd. Deze worden later mogelijk ook op grote zuiveringen toegepast. Dit water wordt zo schoon gezuiverd dat het voor allerlei doeleinden, zoals stadslandbouw gebruikt zou kunnen worden. Daarnaast worden er ook grondstoffen teruggewonnen uit het afvalwater. Het gaat hierbij om cellulose uit wc-papier, maar in de toekomst mogelijk ook fosfaat en stikstof als meststoffen.
Pilot 2: Schaap Holland- zuivering industrieel afvalwater en gebruik regenwater
Projectresultaat
Schaap Holland, een bedrijf dat aardappelen verwerkt en gevestigd is in Biddinghuizen, maakt vanwege de aard van het bedrijf intensief gebruik van water. Deze pilot richtte zich op het circulair maken van de grote waterstromen in de fabriek. Bovendien onderzochten we het gebruik van alternatieve waterbronnen, zoals regenwater. Daarnaast werden er proeven uitgevoerd om grondstoffen uit het water terug te winnen. Een voorbeeld hiervan is het testen van een innovatieve methode om zetmeel terug te winnen en te gebruiken als hulpmiddel in het zuiveringsproces.
Pilot 3: Camp & Surf Markermeer- off grid systeem en gecertificeerd drinkwater uit meer en regenwater
Projectresultaat
Aan de rand van het Markermeer op het nieuwe Bataviastrand, bevindt zich Camp & Surf Markermeer. Deze plek is een combinatie van een camperplaats, horecagelegenheid en surfcentrum. De pilot stelde als doel om een hoogwaardig circulair watersysteem te realiseren, die niet alleen duurzaam is, maar ook het waterbewustzijn onder de gasten vergroot. De locatie is volledig off-grid: zelfvoorzienend en niet afhankelijk van bestaande drinkwater-, riool-, en energievoorzieningen. Dankzij Waterlab Circulair Water hebben we de gehele drinkwatervoorziening off-grid gemaakt. Water wordt gewonnen uit het Markermeer en uit regenwater om vervolgens tot drinkwater gezuiverd te worden. Hiervoor hebben we zelfs een drinkwatercertificering gekregen. Al het water wordt binnen de locatie gebruikt en belandt vervolgens gezuiverd weer in het Markermeer.
Pilot 4: Lelystad Airport Businesspark- hergebruik ‘grijs water’ en winning grondstoffen uit water
Projectresultaat
Het Lelystad Airport Businesspark is een innovatief bedrijventerrein, onder andere op het gebied van water. Hier wordt water niet afgevoerd via een traditioneel riool, maar via een vacuümriool. Dit systeem maakt gebruik van lucht in plaats van water om toiletten door te spoelen, wat veel water bespaart. Het afvalwater van toiletten, bekend als zwart water, wordt naar de zuivering van het Waterschap afgevoerd. Het schonere grijswater van douches, wastafels, enzovoort, wordt in de zuivering van Waterlab Circulair Water opgewekt naar schoon proceswater. Dit gebeurt eerst via een natuurlijke zuivering (helofytenfilter) tot het voldoet aan de Europese normen voor oppervlaktewater (Kaderrichtlijn Water), en vervolgens met een technische zuivering tot zeer schoon proceswater. Dit water kan weer worden hergebruikt binnen het bedrijventerrein als bluswater.