Zaadjes planten bij de technici van de toekomst

‘Als iets ontstaat vanuit een gezamenlijke intrinsieke behoefte, is de basis al heel sterk,’ vertelt Jantien van Eerten-Lutjeboer, projectleider bij Innovatiecluster Noordoostpolder. Jantien vormt samen met programmamanager Sjoerd Keijser het programmabureau van het Innovatiecluster.  

Negen bedrijven uit de technische maakindustrie sloegen in november 2019 de handen ineen om samen te leren en te innoveren. Zo ontstond het Innovatiecluster Noordoostpolder, gesteund door de branche-verenigingen, gemeente Noordoostpolder en provincie Flevoland. ‘Onze missie is om scholieren en studenten te enthousiasmeren voor techniek, dat onze medewerkers een leven lang blijven ontwikkelen en dat we samen kennis opdoen en innoveren in de Noordoostpolder,’ legt Sjoerd uit.  

Week van de Technologie 

‘We organiseren 8 tot 10 keer per jaar activiteiten en events. Vorig jaar organiseerden we voor het eerst de ‘Week van de Technologie’. Ruim 500 kinderen uit groep 7 en 8 van scholen uit de gemeente Noordoostpolder gingen op bezoek bij technische bedrijven in de regio. Daar zagen ze bijvoorbeeld hoe een robot aan het werk ging, dachten ze mee over het productieproces en gingen ze aan de slag met een creatieve doe-activiteit.  

Zowel de kinderen als de leerkrachten en de deelnemende bedrijven waren laaiend enthousiast.’ 

‘We hopen dat we zo een zaadje planten in de hoofden van deze kinderen; de mogelijke technici van de toekomst,’ vertelt Jantien. ‘Overigens niet alleen in de hoofden van de kinderen, maar ook in die van hun ouders, die misschien het roer wel om willen gooien. Want de technische bedrijven hebben ook veel mogelijkheden voor zij-instromers.’ Inmiddels staat er een tweede editie van de ‘Week van de Technologie’ gepland in april 2025. 

De ruimte krijgen 

Het Innovatiecluster Noordoostpolder wordt bestuurd door de aangesloten bedrijven. ‘Doordat we bottom-up werken, zijn onze thema’s altijd actueel en relevant. Het Innovatiecluster is zo opgezet dat wij als programmabureau de ruimte en het vertrouwen krijgen om activiteiten en programma’s rondom die thema’s op te zetten. Dat is echt gaaf,’ vindt Jantien. ‘Aan de andere kant is het ook heel mooi dat medewerkers van de aangesloten bedrijven de ruimte krijgen hieraan bij te dragen. Dat is in onze ogen de kracht van dit cluster!’ 

Een brug slaan 

Hoe hou je als bedrijf wat dagelijks met techniek bezig is, de kennis van je medewerkers op peil en hoe ga je mee met de smart industry ontwikkelingen? ‘Het is de uitdaging om technici te vinden, maar je moet ze ook nog eens weten te binden en te boeien,’ zegt Sjoerd. ‘Digitaliseren blijft de grootste opgave. Want de lasser wordt steeds meer een machine-operator van een lasrobot. En de werkvoorbereider gaat met een algoritme werken die aan de voorkant al een heel proces automatiseert. Veel bedrijven worstelen met het maken van de oversteek naar digitalisering. In ons Innovatiecluster hoef je dat niet alleen uit te dokteren, maar doe je dat samen met andere bedrijven. Zo kan je met elkaar die versnelling maken. De Week van de Technologie is misschien wel het belangrijkste product van onze human capital agenda. Nu hebben we nog net zo’n mooi product nodig waarmee we een brug kunnen slaan naar technische innovaties,’ sluit Sjoerd af. 

Meer weten over Innovatiecluster Noordoostpolder? Ga dan naar www.icnop.nl