Met onze vruchtbare en uitgestrekte landbouw- en natuurgrond hebben we in Flevoland goud in handen. Toch lopen we tegen grenzen aan. We kijken met een andere bril naar het landelijk gebied en gaan samen aan de slag met toekomstbestendige landbouw en het herstel van de biodiversiteit. We innoveren en heroriënteren. We denken met elkaar na over morgen. We geloven in een toekomst waarin landbouw en natuur elkaar versterken, in een landelijk gebied met een goede bodem en de juiste hoeveelheid water.
Ideaal
In Flevoland is het vroegere ideaal van een maakbare wereld herkenbaar: lange lijnen, strakke functiescheiding en grootschalige gebiedsontwikkeling met strakke functiescheiding van landbouw, natuur, wonen en recreatie. Met het verstrijken van de jaren is het inzicht ontstaan dat de strakke functiescheiding ook een keerzijde heeft en heeft geleid tot vraagstukken op het gebied van natuur, stikstof, water, klimaat en landbouw. Daarom wordt er de laatste jaren gewerkt aan de verweving van functies en verzachting van overgangen. Denk daarbij aan gebieden die de overgang vormen tussen landbouw en stedelijke gebieden aan de ene kant, en natuur aan de andere kant. Denk aan groenblauwe elementen binnen agrarische landschappen zoals natuurvriendelijke akkerranden en groene oevers.
Doelen landelijk gebied Flevoland
Onze hoofddoelen voor het landelijk gebied zijn een toekomstbestendige landbouw en het herstel van biodiversiteit. Daaronder liggen provinciale doelen voor het landelijk gebied die voortkomen uit onder meer de Kaderichtlijn water (KRW), de Vogel- en Habitatrichtlijnen (VHR), de Klimaatwet en de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn). Het gaat daarbij om bestaande provinciale doelen voor natuur, water en klimaat.
Oplossingen
De Flevolandse uitdagingen voor het landelijk gebied komen mede voort uit de ontstaansgeschiedenis van de provincie, bedacht op de tekentafel, in combinatie met de bodemkarakteristieken. In Flevoland liggen de mogelijkheden voor het behalen van de gestelde doelen. We willen oplossingen vinden, zodat we het landelijk gebied van Flevoland zo goed mogelijk kunnen overdragen aan nieuwe generaties, zodat het hier goed wonen, werken, recreëren en ondernemen blijft. Dit doen we door samen met de Flevolanders en de Flevolandse ondernemers en organisaties te werken aan een toekomstbestendig landelijk gebied, waar balans is tussen landbouw en natuur. Tussen ecologie en economie. Dit betekent onder andere: nadenken over duurzame plantaardige productie, voldoende water van goede kwaliteit, op het juiste moment en op de goede plaats, het sluiten van kringlopen, het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor de landbouw en gebruikmaken van de innovativiteit van onze agrarische sector.
Veerkrachtig
Door de typisch Flevolandse strakke lijnen en harde overgangen vloeiender te maken, ontstaat een veerkrachtig landschap met zachte verbindingen en uitbundig bloeiende akkerranden. Groenstroken langs boerderijen worden insectenlokkende stroken. Bermen, dijken en slootkanten worden ecologisch beheerd. Zo wordt het landelijk gebied een plek waar landbouw en natuur elkaar versterken. Waar vogels, zoals de grauwe kiekendief, kievit en de lepelaar neerstrijken.