Bataviastrand

Bataviastrand bestaat sinds 2020 als watersportstrand van Lelystad. Dit watersportstrand is populair onder de kitesurfers, kanoërs en suppers en recreanten en zwemmers. Het 400 meter lange Bataviastrand is direct gelegen aan de oostzijde van het Markermeer bij Lelystad.

Gedeeld watersportstrand voor zwemmers en recreanten

Het Bataviastrand is ingericht als potentiële zwemlocatie. Het strand blijft een watersportstrand dat is aangewezen als potentiële zwemlocatie voor een proefperiode van twee jaar. Op het strand en in het water is er een zonering voor recreanten, zwemmers en watersporters. In het water is de zonering voor zwemmers te herkennen aan een gele boei en boeienlijn. Er is ook een bufferzone in het gedeelte voor zwemmers waar het gevaarlijk is om te zwemmen. Na een positief advies van de Omgevingsdienst wordt het Bataviastrand op termijn officieel aangewezen als zwemlocatie.

Aanleiding inrichting strand als potentiële zwemlocatie

De functie van het strand is vanaf het begin een watersportstrand met een kite-zone. Vanaf de aanleg heeft het strand een sterke aantrekkingskracht op recreanten en zwemmers. Dit heeft geleid tot gevaarlijke situaties, doordat zwemmers en watersporters door elkaar heen het strand en het water gebruiken. In 2023 is een onafhankelijk onderzoek door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) gedaan. Zij heeft, in afstemming met de watersportverenigingen, de mogelijkheden onderzocht om tot een verdeling van het strand te komen. Daaruit blijkt dat er een veiligere situatie ontstaat met het instellen van een speciale watersport- en zwemzone.

Zwemmen is sterk afgeraden vanwege onveiligheid

Met deze nieuwe inrichting streeft de provincie naar een veilig strand waar bezoekers van kunnen genieten. Het Bataviastrand blijft een watersportstrand, zwemmers zijn te gast. Zwemmen is gevaarlijk en op eigen risico.

Meer weten?

Meer weten over de actualiteiten op en rondom het strand? Kijk dan op op de Twitter van Flevowegen voor berichtgeving over parkeren en verkeersdrukte bij het strand.

Contact

  • Levensbedreigende of andere gevaarlijke situaties, neem dan direct contact op met politie of 112.
  • Handhaving en toezicht verloopt via de gemeente Lelystad. Denk aan geluidsoverlast, samenscholing of oneigenlijk gebruik strand. Contact: gemeente@lelystad.nl
  • Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Provincie Flevoland: info@flevoland.nl
  • Overige meldingen kunt u doen bij de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek: info@ofgv.nl