Vraag en antwoord

1. Wat is het gebiedsproces Bodemdaling?

Het gebiedsproces is een proces dat zich richt op het ontwikkelen van praktisch getoetste kennis om de gevolgen van bodemdaling het hoofd te kunnen bieden. Het moet oplossingen bieden voor agrarisch ondernemers en voor overheden (gemeenten, provincie, rijk en waterschap).

2. Waarom is dit gebiedsproces opgezet?

Veel kennis heeft betrekking op bodemdaling in veenweidegebied. Het gebiedsproces is opgestart omdat alle betrokken partijen zoeken naar welke oplossingen specifiek in Flevoland goed werken. In Flevoland is (veel meer dan in veenweidegebieden) sprake van akkerbouw, is de ondergrond erg inhomogeen en is de grondprijs veel hoger. Dat maakt de situatie specifiek.

3. Voor wie is dit bedoeld?

Het gebiedsproces is zowel bedoeld voor agrarische ondernemers in Flevoland, als voor alle overheden, maar ook voor natuurorganisaties. Alle partijen die kunnen bijdragen aan (een deel van) de oplossingen en belang hebben bij een goede strategie om de gevolgen van bodemdaling het hoofd te bieden.

4. Wie werken hieraan mee?

Provincie Flevoland, het waterschap Zuiderzeeland, de gemeenten Zeewolde en Noordoostpolder, het Rijksvastgoedbedrijf en de LTO Noord hebben de intentieverklaring ondertekend. Daarnaast werken natuurorganisaties (Staatsbosbeheer en Flevolandschap) mee aan onderdelen van het gebiedsproces. LTO Noord vertegenwoordigt niet alle boeren in Flevoland – in het gebiedsproces is daarom een brede groep boeren actief.

5. Wat levert het gebiedsproces concreet op?

Met het gebiedsproces wordt kennis opgedaan over hoe om te gaan met de gevolgen van bodemdaling, met name vernatting. Welke alternatieve verdienmodellen zijn mogelijk? Hoe kan ik mijn waterhuishouding anders inrichten? Is het opwekken van zonne-energie een mogelijk alternatief?

6. Hoe verhoudt dit gebiedsproces zich tot het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)?

De twaalf provincies, waaronder Flevoland, zijn door het Rijk gevraagd om in juli 2023 een integraal gebiedsprogramma op te stellen voor het landelijk gebied. Dit Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) richt zich op belangrijke water-, natuur- , stikstof- en klimaatdoelen in de provincie en wordt met de Flevolandse samenleving vormgegeven. Nadat het Rijk de programma heeft goedgekeurd en financiële middelen beschikbaar heeft gesteld zal het programma worden uitgevoerd. Dit zal in sommige gevallen gebeuren in de vorm van een gebiedsaanpak waarbij ook de gebiedspartners zullen participeren. Het gebiedsproces bodemdaling levert inhoudelijke kennis en oplossingsstrategieën voor bodemdalingsgebieden en kan zodoende ook bijdragen aan gebiedsplannen die in het kader van het PPLG worden uitgevoerd.