Voor het gebiedsproces is een stuurgroep ingericht met bestuurders van de betrokken organisaties. Er is een onafhankelijk gebiedsregisseur (Bart Budding) aangesteld die het gebiedsproces begeleidt. Deze gebiedsregisseur wordt ondersteund door een projectgroep.
Sinds begin 2022 zijn we aan het werk in vier inhoudelijke sporen:
- Alternatieve verdienmodellen: welke mogelijkheden zijn er om bij vernatting toch voldoende te verdienen als agrarisch ondernemer?
- Vernatting en waterhuishouding: wat kan een boer lokaal doen op een perceel om vernatting te beperken? En wat kan de overheid vanuit het watersysteem en de ruimtelijke inrichting doen?
- Zon op land: onder welke voorwaarden is zon op land een aanvaardbare en haalbare alternatieve functie als hoogwaardige landbouw niet meer mogelijk is?
- Vrijwillige kavelruil: hoe kan het vrijwillig ruilen van percelen ervoor zorgen dat het grondgebruik beter past bij de kwaliteit van de bodem? Inmiddels is in dit spoor gekozen om breder te kijken naar de vragen die er zijn rond grondmobiliteit (en niet alleen vrijwillige kavelruil).
In elk spoor zijn boeren in gesprek met elkaar en met het waterschap, de provincie, de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf. Natuurorganisaties doen ook mee. Waar nodig vragen we hulp van experts. Iedereen is inmiddels doordrongen van het belang om te komen tot antwoorden. Het bewustzijn ‘om nu na te denken over de lange termijn’ neemt toe. We zijn goed op weg! We werken toe naar praktische pilots. Om oplossingen ‘in het echt’ uit te proberen.