De komende jaren krijgen we in Flevoland steeds vaker te maken met de gevolgen van bodemdaling. In het landelijk gebied is dit te zien door vernatting van de bodem. Nu is dat al voelbaar in het gebied onder Emmeloord, in het gebied westelijk van Zeewolde en aan de oostelijke randen van Almere. Op den duur zal dit op meer plaatsen optreden, waardoor de hoogwaardige landbouw daar onder druk kan komen te staan. Het gebiedsproces richt zich op alle agrariërs in heel Flevoland, die nu of in de toekomst te maken krijgen met de gevolgen van bodemdaling. Het doel is om praktische kennis te ontwikkelen over maatregelen en om te komen tot kaders voor beleid.
Wat is gebiedsproces bodemdaling?
Wat de haalbare en kansrijke alternatieven voor het huidige grondgebruik zijn, is nog niet goed genoeg bekend. Een eerste aanzet is al gegeven in 2017-2018, tijdens een eerder gebiedsproces noordwestelijk van Schokland. Die kennis ligt op tafel en die nemen we mee in dit proces. In dit nieuwe gebiedsproces gaan we met elkaar aan het werk, om nog meer kennis op te doen en te leren van elkaars ervaringen. In de vorm van pilots toetsen we of praktische oplossingen werken. Dit moet uiteindelijk leiden tot het inzicht in wat wel en wat niet werkt. Als agrarisch ondernemer en grondgebruiker kunt met die kennis de beste strategische beslissingen nemen voor uw bedrijf. De overheden kunnen met die kennis werken aan passend beleid en waar nodig en mogelijk beleidsmatige drempels wegnemen.
Betrokken organisaties
Provincie Flevoland, LTO Noord, de gemeenten Noordoostpolder en Zeewolde, Waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf hebben een bestuurlijke intentieverklaring ondertekend om dit gebiedsproces gezamenlijk in gang te zetten. Daarin hebben zij afgesproken om tot eind 2024 met alle agrariërs in Flevoland aan de slag te gaan.