Overzicht veelgestelde vragen
- Wat is het doel van het aanleggen van de Spuiweg? En waarom is die ontsluitingsweg nodig?
- Waar komt de Spuiweg?
- Waarom is dit het overgebleven alternatief?
- Hoe ziet de weg eruit?
- Waarom komt er een verbod op landbouwverkeer?
- Komt er ook een fietspad langs de Spuiweg?
- Hoe wordt de Urkervaart gekruist?
- Welke maatregelen worden genomen rondom aansluiting 13 Urk?
- Wanneer wordt de weg aangelegd?
- Hoe wordt omgegaan met het verkeer op de Domineesweg, de Karel Doormanweg en het Urkerdwarspad?
- Hoe ziet de procedure eruit m.b.t. het projectbesluit en de MER?
- Wat gaat de provincie doen in MER-fase 2?
- Wie gaat de keuze maken over de ligging van het tracé?
- Hoe is rekening gehouden met de gebiedsontwikkelingen?
- Welke bijdragen leveren de drie samenwerkende partijen (provincie en gemeenten)? Wat zijn de kosten van het project voor de drie samenwerkende partijen?
- Op welk grondgebied van de gemeenten komt de weg te liggen?
- Hoe zit het met de stikstof-problematiek? Staat dat de uitvoering in de weg?
- Moet het bestemmingsplan gewijzigd worden voor de aanleg van de Spuiweg?
- Met welke ontwikkelingen is er rekening gehouden bij het bepalen van de hoeveelheid verkeer in de toekomst?
- Waarom zijn er varianten voor de Domineesweg toegevoegd aan het project?
- Welke stappen heeft de provincie na het bestuurlijk overleg van 2 oktober gezet?
- Waarom worden er 3 varianten voor de Spuiweg en 2 varianten voor de Domineesweg onderzocht?
- Heeft het bestuur een voorkeur voor een variant uitgesproken?
- Ik zie op de tekening een parallelweg achter mijn huis ingetekend. Betekent dat, dat als deze variant gerealiseerd wordt, ik aan de voorzijde van mijn huis niet meer de Domineesweg op kan rijden?
- Kan het project gefaseerd uitgevoerd worden?
- Hoe worden stakeholders betrokken bij het proces van de aanleg van de Spuiweg/ de nieuwe ontsluitingsweg?
- Heeft u inspraak?
- Welke onderwerpen zijn onderzocht in het MER-fase 1 rapport?
- Wat is de uitkomst van het verkeersonderzoek?
- Wat is de uitkomst van het geluidsonderzoek?
- Wat is de uitkomst van het natuuronderzoek?
- Hoeveel bomen moeten er worden verwijderd?
- Welke diersoorten zijn aangetroffen?
- Doen jullie ook onderzoek in het gebied om de diersoorten in beeld te brengen?
- Welke maatregelen worden genomen om mogelijke negatieve effecten te minimaliseren?
- Waar en wanneer kan ik een zienswijze indienen?
- Wanneer kan ik bezwaar en beroep aantekenen?
- Ik heb een klacht of een vraag. Waar kan ik terecht?
Wat is het doel van het aanleggen van de Spuiweg? En waarom is die ontsluitingsweg nodig?
Doel is het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming op de Domineesweg zonder daarbij andere wegen te overbelasten en ook zonder ongeoorloofde overlast te veroorzaken voor de omgeving. De gemeente Urk ziet graag dat er een toekomstgerichte variant wordt gerealiseerd, waarbij het verkeer binnen de bebouwde kom een betere verdeling krijgt. De Michiel de Ruyterallee krijgt naast verkeer uit de Zeeheldenwijk volgens de prognoses ook verkeer vanaf het noorden van de Urkervaart te verwerken. De gemeente ziet dit als ongewenst en wil graag dat verkeer ook door de nieuw aan te leggen Spuiweg laten lopen.
De gemeente Noordoostpolder ziet graag een variant voor een nieuwe ontsluitingsweg die ook voorziet in het verbeteren van de bereikbaarheid van de dorpen Tollebeek en Espel en het voltooien/verbeteren van de ringstructuur. Bij de formulering van de doelstellingen in MER-fase 1 is rekening gehouden met het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage om de doelstellingen, zoals beschreven in de NRD, waar mogelijk te concretiseren en te kwantificeren. Ook de eerdere trechtering van veel principe-varianten naar de vier alternatieven, zoals benoemd in de NRD, is verder onderbouwd.
Waar komt de Spuiweg?
Na de uitkomsten van MER-fase 1 heeft op 2 oktober 2024 een bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen de provincie en de gemeenten Urk en Noordoostpolder, waarbij de keuze is gemaakt om het voorkeursalternatief (alternatief 4) tussen de A6 en de Staartweg nader uit te werken en aanvullende maatregelen te nemen op de Domineesweg. Dit betekent dat op basis van het voorkeursalternatief verschillende varianten worden uitgewerkt in ontwerpen en onderzoek gedaan wordt naar aanvullende maatregelen op de Domineesweg om in de toekomst de verkeersveiligheid en doorstroming te kunnen blijven garanderen. Er zijn voor de Domineesweg twee varianten uitgewerkt die nader onderzocht gaan worden. In MER-fase 2 worden de varianten in samenspraak met de omgeving nader uitgewerkt. In het najaar van 2025 wordt bekend welke variant verder uitgewerkt gaat worden.
Waarom is dit het overgebleven alternatief?
Zie hiervoor de samenvatting van MER-fase 1. Te vinden op de samenvattingswebsite Ontsluitingsweg Urk.
Hoe ziet de weg eruit?
De nieuw aan te leggen weg wordt een provinciale weg, waar 80 kilometer per uur mag worden gereden. Het uitgangspunt is dat de weg niet toegankelijk is voor landbouwverkeer; er komt dan een geslotenverklaring.
Waarom komt er een verbod op landbouwverkeer?
De nieuwe weg moet bijdragen aan de verkeersveiligheid en doorstroming.
Komt er ook een fietspad langs de Spuiweg?
Ja, dit is onderdeel van het project. De locatie van het fietspad moet nog bepaald worden.
Hoe wordt de Urkervaart gekruist?
Het bestuur heeft gekozen voor een beweegbare brug. De impact op de omgeving en de gevolgen van de brug worden in MER-fase 2 verder uitgewerkt.
Welke maatregelen worden genomen rondom aansluiting 13 Urk op de A6?
Onderdeel van de voorbereiding is een verkeersstudie. In de verkeersstudie wordt een doorkijk gemaakt naar de toekomst, met toekomstige verkeersbewegingen. Aansluiting 13 van de A6 wordt, in samenspraak met Rijkswaterstaat, ook meegenomen in de verkeersstudie. Uit de verkeersstudie zal blijken of er maatregelen genomen moeten worden bij aansluiting 13.
Wanneer wordt de weg aangelegd?
De voorbereidingen zijn gestart in 2021. Dit zal tot ongeveer 2026 lopen. De realisatie, het aanleggen van de weg, staat gepland voor 2027 t/m 2029.
Hoe wordt omgegaan met het verkeer op de Domineesweg, de Karel Doormanweg en het Urkerdwarspad?
In samenwerking met de gemeenten Noordoostpolder en Urk doen wij ook onderzoek naar het onderliggende wegennet. Domineesweg, Karel Doormanweg, Urkerweg, Staartweg en Urkerdwarspad maken daar ook onderdeel van uit. Voor het gehele omliggende wegennet moet voorkomen worden dat er problemen ontstaan door de aanleg van de nieuwe weg. Het bestuur heeft aangegeven twee aanvullende varianten op de Domineesweg te gaan onderzoeken.
Hoe ziet de procedure eruit m.b.t. het projectbesluit en de MER?
Dit is uitgewerkt in de infographic die te vinden is op de webpagina planning Spuiweg.
Wat gaat de provincie doen in MER-fase 2?
In MER-fase 2 gaan we één alternatief verder onderzoeken, werken we varianten uit in ontwerpen en onderzoeken we de impact voor het milieu en de omgeving. Daarnaast maken we keuzes over bijvoorbeeld een beweegbare of vaste brug over de Urkervaart. Ook gaan we kijken wat we moeten compenseren en mitigeren.
Wie gaat de keuze maken over de ligging van het tracé?
De keuze wordt gemaakt door Gedeputeerde Staten.
Samenwerking en organisatie
Hoe is rekening gehouden met de gebiedsontwikkelingen?
In de voorbereidingen van het project wordt een doorkijkje gemaakt naar 2030, 2040 en verder. Samen met de gemeenten kijken we wat dit betekent voor de gebiedsontwikkelingen. Zo kijken we naar de samenhang van het verkeer, de woningbouw, bedrijventerreinen en overige ontwikkelingen, zoals natuur en water.
Welke bijdragen leveren de drie samenwerkende partijen (provincie en gemeenten)? Wat zijn de kosten van het project voor de drie samenwerkende partijen?
Het project kost in totaal 31 miljoen euro, waarbij Provincie Flevoland 75% betaalt (23,25 miljoen euro). De gemeente Urk draagt 5,5 miljoen euro bij. De resterende 2,25 miljoen euro wordt door de gemeenten Urk en Noordoostpolder gezamenlijk gedekt.
Op welk grondgebied van de gemeenten komt de weg te liggen?
Dit is afhankelijk van waar het definitieve tracé kom te liggen. Op basis van het voorkeursalternatief geldt dat de weg ca. 65% op grondgebied van de gemeente Noordoostpolder en ca. 35% op grondgebied van gemeente Urk komt te liggen.
Procedures
Hoe zit het met de stikstof-problematiek ?Staat dat de uitvoering in de weg?
Een onderdeel van de MER is het opstellen van stikstofberekening. De eerste resultaten uit MER-fase 1 zijn positief. In MER-fase 2 wordt een nieuwe stikstofberekening uitgevoerd op basis van de varianten.
Moet het bestemmingsplan/omgevingsweg gewijzigd worden voor de aanleg van de Spuiweg?
Ja, we volgen daarvoor de planologische procedure volgens de nieuwe Omgevingswet. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, de uitgangspuntennotitie en het participatieplan is dit uitgewerkt om te komen tot het uiteindelijke Projectbesluit dat benodigd is om het omgevingsplan aan te kunnen passen.
Met welke ontwikkelingen is er rekening gehouden bij het bepalen van de hoeveelheid verkeer in de toekomst?
Onder andere de ontwikkelingen in woningbouw (zoals Zeeheldenwijk), Port of Urk en Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland in de gemeente Urk. Voor de gemeente Noordoostpolder de ontwikkeling van Tollebeek en Espel (woningbouw en industrieterrein). Dit noemen we autonome ontwikkelingen.
Waarom zijn er varianten voor de Domineesweg toegevoegd aan het project?
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het voorkeursalternatief (alternatief 4) vanaf de A6 naar de Staartweg niet alle knelpunten volledig oplost. Om de te verwachten verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid op het onderliggende wegennet beter te beheersen, zijn aanvullende maatregelen nodig op de Domineesweg. De provincie en beide gemeenten willen twee aanvullende varianten onderzoeken die mogelijk de knelpunten op de Domineesweg oplossen en bijdragen aan een robuust en toekomstbestendig wegennet.
Welke stappen heeft de provincie na het bestuurlijk overleg van 2 oktober gezet?
Na het bestuurlijk overleg van 2 oktober 2024 is in overleg met de gemeenten gestart met het uitwerken van varianten van alternatief 4 tussen de A6 en de Staartweg. De varianten zijn op een aantal onderwerpen op hoofdlijn onderzocht. Uitkomst uit die onderzoeken is dat de voorliggende varianten onderzocht worden in MER-fase 2.
Waarom worden er 3 varianten voor de Spuiweg en 2 varianten voor de Domineesweg onderzocht?
Er zijn verschillende varianten mogelijk om een robuust en toekomstbestendig wegennet te maken. Uit MER-fase 2 moet blijken welke varianten de knelpunten het best kunnen oplossen en wat de gevolgen zijn voor het milieu.
Heeft het bestuur een voorkeur voor een variant uitgesproken?
Nee, het bestuur heeft geen voorkeur uitgesproken en wacht de resultaten af die uit MER-fase 2 naar voren komen om uiteindelijk een voorkeursvariant vast te kunnen stellen.
Ik zie op de tekening een parallelweg achter mijn huis ingetekend. Betekent dat, dat als deze variant gerealiseerd wordt, ik aan de voorzijde van mijn huis niet meer de Domineesweg op kan rijden?
Dat klopt. We willen een vlotte en veilige doorstroming en willen daarom geen erfaansluitingen meer op de Domineesweg bij één van de varianten.
Kan het project gefaseerd uitgevoerd worden?
Ja, binnen het project blijft dit gedurende het proces mogelijk. Dit betekent dat het mogelijk blijft dat bepaalde wegen gefaseerd worden aangelegd.
Participatie
Hoe worden stakeholders betrokken bij het proces van de aanleg van de Spuiweg?
In mei, juni en juli 2024 was er de mogelijkheid om tijdens de 10 georganiseerde inloopmiddagen in Buurthuis De Rots informatie te krijgen over de stand van zaken en een reactie te geven op de plannen. In oktober 2024 was er in De Rots ook een inloopavond, waar informatie over de laatste stand van zaken werd gegeven door experts. Bewoners konden hier ook vragen stellen en in gesprek gaan. In mei 2025 gaat de provincie een viertal gebiedstafels organiseren. Met de gebiedstafels krijgen de omwonenden de mogelijkheid mee te denken over het ontwerp. U heeft de mogelijkheid gehad u hiervoor in te schrijven. De provincie maakt uiteindelijk een selectie van omwonenden, belanghebbenden en organisaties die aanschuiven bij de gebiedstafels.
Heeft u inspraak?
Als omwonende of belanghebbende heeft u de mogelijkheid om mee te denken over bepaalde punten en inrichtingen. Denk aan omliggend groen, bepaalde inrichting van het tracé etc. Het Projectbesluit wordt voorbereid door de provincie samen met beide gemeenten en wordt officieel vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het moment waarop inspraak mogelijk is, wordt bekend gemaakt. U kunt zich via de webpagina www.flevoland.nl/spuiweg opgeven voor de digitale nieuwsbrief Spuiweg om op de hoogte te worden gehouden van belangrijke ontwikkelingen.
Milieueffecten
Welke onderwerpen zijn onderzocht in het MER-fase 1 rapport?
In het MER voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg zijn verschillende aspecten onderzocht, waaronder:
- Verkeer
- Geluid
- Luchtkwaliteit
- Licht
- Trillingen
- Externe veiligheid
- Gezondheid
- Bodem
- Water
- Klimaatadaptatie
- Archeologie
- Landschap
- Natuur
- Toekomstvastheid
- Duurzaamheid
Wat is de uitkomst van het verkeersonderzoek?
Zie de samenvatting van MER-fase 1 op de website ontsluitingswegurk.movares.net.
Wat is de uitkomst van het geluidsonderzoek?
Een uitgebreid geluidsonderzoek maakt onderdeel uit van de MER-studie. In het rapport van MER-fase 1 zijn alle vier alternatieven als neutraal beoordeeld voor het thema ‘Geluid. ‘Het algemene beeld is dat er bij geen enkel alternatief sprake is van een toe- of afname groter dan 5% bij de verschillende geluidsaspecten. Op individueel niveau kan daarvan mogelijk wel sprake zijn. In MER-fase 2 wordt nader geluidsonderzoek gedaan. Zie de samenvatting van MER-fase 1.
Wat is de uitkomst van het natuuronderzoek?
Alternatief 3 en 4 hebben negatieve effecten op Natura 2000-gebieden en NNN-gebieden. Bij alle alternatieven is sprake van verstoring en/of vernietiging van beschermde soorten in zowel de aanleg- als de gebruiksfase. Alternatief 3 heeft een beperkt negatief effect op de stikstofdepositie in de gebruiksfase, terwijl de overige alternatieven hier een beperkt positief effect op hebben. Alle alternatieven hebben een negatief effect op de houtopstanden, waarbij in alternatief 1 dit effect het meest negatief is.
Hoeveel bomen moeten er worden verwijderd?
Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Bij het opstellen van het ontwerp en het vaststellen van het tracé wordt dit duidelijk.
Welke diersoorten zijn aangetroffen?
In MER-fase 1 hebben we een bureauonderzoek gedaan naar de mogelijk aanwezige diersoorten. Hierdoor weten we welke diersoorten we kunnen verwachten in het gebied. Diersoorten die te verwachten zijn, zijn o.a. marterachtigen, otter, vleermuizen etc. In MER-fase 2 werken we dit verder uit.
Doen jullie ook onderzoek in het gebied om de diersoorten in beeld te brengen?
Ja, dit doen we zeker. In MER-fase 2 doen we aanvullende onderzoeken en wellicht ook bij u in de buurt. Indien we bij u in de buurt onderzoeken doen, wordt u hierover geïnformeerd.
Welke maatregelen worden genomen om mogelijke negatieve effecten te minimaliseren?
Mogelijke maatregelen omvatten het gebruik van milieuvriendelijke bouwmethoden, tegengaan van geluidshinder, aanleg van ecologische corridors om habitatverlies te compenseren en watercompensatie door het aanbrengen van extra verharding. Op basis van de effectstudies die onderdeel zijn van de MER-rapportage moet blijken welke maatregelen eventueel getroffen moeten worden.
Zienswijzen
Waar en wanneer kan ik een zienswijze indienen?
U kunt op dit moment geen zienswijze indienen. Dat kan als het ontwerp-projectbesluit ter inzage ligt medio 2026. Wel kunt u een reactie achterlaten via het reactieformulier en heeft u zich kunnen aanmelden voor de deelname aan de gebiedstafels.
Wanneer kan ik bezwaar en beroep aantekenen?
Zodra het ontwerp-projectbesluit ter inzage gelegd wordt, kunt u een zienswijze indienen op de plannen. Na de vaststelling en publicatie van het projectbesluit start de termijn voor het indienen van bezwaar en beroep.
Ik heb een klacht of een vraag. Waar kan ik terecht?
Met vragen over de ontsluitingsweg kunt u contact opnemen met provincie Flevoland via telefoonnummer 0320 – 265 265 of e-mail naar ontsluitingswegurk@flevoland.nl.