Wij willen iedereen laten genieten van ons prachtige erfgoed in Flevoland. Daarom hebben we een subsidieregeling opgezet om activiteiten te ondersteunen die ons erfgoed toegankelijker maken en een breder publiek bereiken. Met deze regeling kun jij bijdragen aan de beleving van ons erfgoed en samen met anderen onze rijke geschiedenis vieren.
Interessante links, partners en contact
Voor meer informatie over erfgoed in provincie Flevoland kunt u terecht op:
Erfgoedatlas
De Erfgoedatlas verzamelt alle kaartinformatie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) op één plek. De kaart laat beschermd en onbeschermd erfgoed zien, zoals archeologie, monumenten en landschappen. Ook staan er basisgegevens in, zoals luchtfoto’s, kadastrale gegevens en ruimtelijke plannen. Alle belangrijke kaarten van Nederland zijn opgenomen in de Erfgoedatlas.
Het Flevolands Archief
Het Flevolands Archief is een van de 12 Regionaal Historische Centra in Nederland en staat in Lelystad. Het archief heeft veel informatie over het Zuiderzeeproject, de grootste polder ter wereld en een groot waterbouwkundig project. Veel van dit werk is vastgelegd op foto of film, wat zorgt voor een mooie beeldcollectie.
Het Flevolands Archief bewaart de geschiedenis van de provincie Flevoland. In het archief vindt u tekeningen, foto's, kranten, boeken en andere documenten over Flevoland.
Het Flevolands Archief werkt samen met verschillende overheidsorganen, zoals het Rijk, de Provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde en het waterschap Zuiderzeeland.
Erfgoedhuis landschapsbeheer
Welkom in het digitale erfgoedhuis van Flevoland. Hier kunnen erfgoedorganisaties en gemeenschappen contact opnemen met ons coachingsloket, hulp krijgen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers en meer lezen over materieel en immaterieel erfgoed in Flevoland.
Monumentenwacht
De Monumentenwacht helpt eigenaren van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en andere bijzondere gebouwen in Flevoland met het onderhoud. We doen inspecties, geven praktische tips en adviezen, en voeren kleine reparaties uit. Ook houden we de staat van het erfgoed in onze provincie in de gaten.
AWN
De AWN wil meer te weten komen over archeologie en mensen in Nederland meer betrekken bij archeologie. Het heeft drie hoofdtaken:
- Archeologie beoefenen en kennis hierover delen
- Kennis verspreiden en mensen betrekken
- Zorgen voor het behoud van archeologisch erfgoed
Om dit te bereiken, werken ze samen met vrijwilligersorganisaties, scholen, erfgoedhuizen en musea. We werken ook samen met overheden en professionele archeologen.
Heb je een vraag, opmerking of wil je meer informatie? Neem contact op met: cultuur@flevoland.nl.