Monumenten

Flevoland heeft een bijzondere geschiedenis als het gaat om gebouwd erfgoed. Alleen op de voormalige eilanden Urk en Schokland staan nog oude gebouwen; de rest van de provincie is pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. De gemeente Noordoostpolder kreeg van de overheid de status ‘Wederopbouwgebied van nationaal belang’, vanwege de manier waarop de polder is aangelegd en ingericht. Eén dorp springt eruit: Nagele. Hier pasten architecten het ‘Nieuwe Bouwen’ toe, een moderne ontwerpstijl. Daarom kreeg Nagele een eigen status als wederopbouwwijk van nationaal belang.

Programma 'Erfgoed van de Toekomst'

In het programma Erfgoed van de Toekomst spreken we van iconen van vernieuwing en experiment. In Flevoland werd niet alleen gebouwd volgens de regels van die tijd, er werd ook volop geëxperimenteerd met nieuwe ideeën en stijlen. Steden als Lelystad en Almere zijn hier mooie voorbeelden van. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontstonden in Flevoland vernieuwende plannen voor ruimtelijke ordening. Ook in het Waterloopbos werd volop geëxperimenteerd met waterbouwkundige modellen. En de landschapskunst in Flevoland? Die is echt uniek in Nederland.

De provincie streeft ernaar dat de ‘Iconen van vernieuwing en experiment’ in goede staat zijn. Deze locaties gelden als unique selling points van de provincie. Daarvoor voeren wij de volgende activiteiten uit vanuit het Erfgoedprogramma.

  • De provincie heeft een Monumentenmonitor waarin de staat van onderhoud van de rijksmonumenten en de gemeentelijke monumenten wordt gemonitord.
  • De provincie subsidieert Monumentenwacht Flevoland, zodat monumenteigenaren tegen een gereduceerd abonnement geholpen kunnen worden bij het periodiek onderhoud van monumenten in Flevoland.
  • De provincie is verantwoordelijk voor de decentrale middelen voor de restauratie van rijksmonumenten. Deze middelen zijn bedoeld voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, waar sprake is van een aanzienlijke restauratieopgave. Er wordt voorrang gegeven aan restauratieopgaven met een combinatie om te herbestemmen, te verduurzamen of het object een maatschappelijke bestemming te geven. Als u hierop aanspraak wilt maken kunt u contact opnemen met de monumentenadviseur van de provincie via dit e-mailadres.
  • We werken samen met de gemeenten aan jong erfgoed uit de periode na 1965, zoals bijzondere gebouwen en stadswijken.
  • We werken samen met bewoners en gebiedspartners om de belangrijkste onderdelen van de inpolderingsgeschiedenis zichtbaar te maken.