Flevoland start met het maken van een nieuwe omgevingsvisie. Dat is een plan om te bepalen hoe we in de toekomst met onze (ruimtelijke) leefomgeving omgaan. Denk aan wonen, mobiliteit, landbouw, natuur. Maar ook thema’s als brede welvaart, cultureel erfgoed en economie komen aan de orde. We willen een visie die aansluit bij de uitdagingen en wensen van de Flevolanders. Daarom gaan we de komende maanden in gesprek met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om te horen wat u belangrijk vindt. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de jonge en toekomstige generaties.

Hoe kunt u mee doen?

Fotoactie "Blik op de toekomst" 

Vanaf oktober 2024 tot en met 14 februari 2025 hielden we een fotoactie. Deelnemers konden foto's of afbeeldingen insturen die lieten zien waar ze trots op waren of hoe Flevoland in 2025 eruit zal zien.
De opbrengsten van de fotoactie kunt u terug zien op Fotoactie Omgevingsvisie

Regio ateliers

Op 2, 3 en 9 december december 2024 organiseerden we drie regiobijeenkomsten over de omgevingsvisie. Dit waren interactieve sessies waarbij we in gesprek gingen met lokale maatschappelijke partijen, ondernemers en inwoners over de toekomst van Flevoland. Binnenkort plaatsen we hier een samenvatting van de opbrengsten.

Vervolg

In 2025 zal een tweede participatieronde plaatsvinden. Zodra er meer bekend is, zullen we dat hier vermelden.
 

Participatieplan

Voor de omgevingsvisie hebben we het participatieplan ‘Flevoland, blik op de toekomst’ opgesteld. Hierin staat met wie en hoe we willen samenwerken. Op deze pagina leest u hoe u kunt meedenken en meedoen tijdens de eerste fase van het participatietraject.

Heeft u vragen of suggesties voor ons? Stuur dan een e-mail.

Participatie: goed om te weten 

Flevoland is van ons allemaal, daarom hopen wij dat u met ons meedenkt. We moedigen vernieuwende ideeën aan. Om uiteindelijk wel tot een haalbare visie te komen en teleurstellingen te voorkomen willen we u graag het volgende meegeven: 

  1. Flevoland lijkt misschien nog leeg, maar er is geen onbenutte ruimte meer. Niet in steden, dorpen en ook niet daarbuiten. Nieuwe ontwikkelingen vragen altijd om keuzes. Als we bijvoorbeeld  woningen willen bouwen, moet dat op de plaats waar op dit moment natuur, landbouwgrond of bedrijventerreinen is.    
  2. We bouwen verder op wat er al is bij het maken van de omgevingsvisie. Er zijn veel bestaande wetten en regels waar we rekening mee moeten houden. Zo heeft de provincie onlangs de economische visie vastgesteld en wordt er nu gewerkt aan een visie op de landbouw. Deze stukken nemen we mee in de nieuwe omgevingsvisie.   
  3. Bij het maken van de nieuwe visie moeten we ook kijken naar belangrijke veranderingen en problemen die op ons afkomen. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan woningen, de grote vraag naar duurzame energie en het zorgen voor schoon drinkwater. Ook het belang van goede scholing en genoeg banen in onze regio wordt steeds groter. Al deze zaken zorgen ervoor dat we goed moeten nadenken over hoe we de ruimte gebruiken. 
  4. Ook de opbrengsten uit eerdere participatietrajecten worden waar mogelijk verwerkt in de nieuwe omgevingsvisie. Denk bijvoorbeeld aan het traject Flevoland2050. 
  5. Uw ideeën komen niet altijd direct in de Omgevingsvisie te staan, maar we maken wel aantekeningen van alle momenten waarop u heeft meegedaan. Deze aantekeningen geven we aan Provinciale Staten, zodat ze deze kunnen meenemen bij het nemen van hun besluiten. 
Download

Participatieplan Flevoland 'Blik op de toekomst'

pdf - 2,13 MB
Open de pdf