Veel inwoners van Flevoland zijn bezig hun huis te isoleren. Goed voor het milieu en de portemonnee, maar voor vleermuizen en sommige vogels juist een bedreiging. Deze soorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van een verblijfplaats onder bijvoorbeeld de dakrand of in de spouwmuur van een woning. Als alle kieren en gaten dichtgestopt worden, hebben zij geen ‘woonplek’ meer. Om te zorgen dat ook voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen genoeg verblijfplaatsen beschikbaar blijven, is het project beschermde soorten en isolatie gestart.
Populaties behouden
Met het project beschermde soorten en isolatie springt provincie Flevoland in de bres om biodiversiteit te behouden. Dit project bestaat uit drie pijlers:
- Gratis advies aan particuliere woningeigenaren
- Waar wonen de zeldzame vleermuissoorten in Flevoland?
- Samenwerking gemeenten en woningcorporaties
Gratis advies op maat
Provincie Flevoland wil inwoners met een koophuis helpen bij het beschermen van vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen bij het isoleren (denk aan spouwmuurisolatie) van de woning. Dat kan onder meer door het uitvoeren van de werkzaamheden buiten de kwetsbare periode en door voorzieningen te maken waar deze soorten gebruik van kunnen maken.
Particuliere woningeigenaren met een huis dat gebouwd is voor 1995 en isolatie overwegen, kunnen meedoen en daarvoor contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland. In opdracht van de provincie geeft Landschapsbeheer Flevoland deze woningeigenaren gratis advies op maat. Bijvoorbeeld over de periode van het jaar om te isoleren en over het ophangen van nestkasten. Op de aankoopprijs van nestkasten wordt korting gegeven. Meer informatie en het aanmeldformulier staat op de website van Landschapsbeheer Flevoland.
Waar wonen de zeldzame vleermuissoorten in Flevoland?
Om de zeldzame soorten beter te beschermen en te behouden is kennis van hun verblijfplaatsen van belang. Daarom hebben we dit laten onderzoeken in 2023. Het resultaat: Flevoland heeft ten minste 59 verblijfplaatsen van de zeldzame vleermuissoorten (meervleermuis en laatvlieger). Uit het onderzoek komt naar voren dat vleermuizen regelmatig verhuizen en van meerdere woningen gebruikmaken. Wanneer in een van deze woningen isolatie plaats gaat vinden, dan zijn er ook nieuwe verblijfplaatsen voor deze soorten nodig.
Samenwerking
Ook werken we voor dit project samen met gemeenten en woningbouwcorporaties. Gezamenlijk zoeken we naar mogelijkheden waar grote verblijfplaatsen van vleermuizen in de verschillende woonkernen geplaatst kunnen worden. Vooral grote gebouwen zijn van belang voor vleermuizen als overwinteringsplek of kraamverblijfplaats.
Duurzaamheid en biodiversiteit
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is hard bezig om de energietransitie in Nederland vorm te geven. Provincies steunen dat maar hebben ook zorgen over de gevolgen voor de natuur. Met name bij grootschalige isolatieprojecten dreigen veel verblijfplaatsen te verdwijnen voor beschermde soorten als huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Alle provincies hebben daarom budget gekregen om de effecten van de isolatie op natuur te verzachten.