Wilt u met uw boot een brug of sluis van provincie Flevoland passeren? Weet dan dat er geen brug- of sluiswachter ter plaatse is om u te helpen. De 17 sluizen en beweegbare bruggen van de provincie worden namelijk op afstand bediend, vanuit het provinciehuis. Om gebruik te maken van de bruggen is het belangrijk om u vooraf bij de provincie aan te melden. Dit kan op verschillende manieren:
- Via de app ‘Varen Flevoland’. De app is te downloaden in de Apple Store en de Google Play Store.
- Via het telefoonnummer van de bedieningscentrale: 0320 - 767 610. Hiervoor heeft u het startlocatienummer nodig. Een overzicht van de startlocaties en nummers van bruggen en sluizen vindt u op de pagina Startlocaties.
- Of druk op de aanmeldknop bij de brug of de sluis.
Let op: aanmelden via de marifoon is niet mogelijk.
Uw aanmelding komt vervolgens in de digitale taakmanager van de bediencentrale Flevoland, deze wijst de behandeling van de aanvragen automatisch toe aan een bedienmedewerker. Dit gaat op volgorde van aanmelding, het kan dus gebeuren dat er eerst nog aanmeldingen bij andere sluizen of bruggen afgehandeld moeten worden voordat u aan de beurt bent. Een deel van de door ons bediende objecten betreft hoog verval sluizen. Houd er rekening mee dat het schutten van deze objecten meer tijd in beslag neemt. Op drukke dagen kunnen de wachttijden hierdoor oplopen, ook bij bruggen en sluizen waar het minder druk is.
Hieronder vindt u de afmetingen en overige informatie over onze bruggen en sluizen terug. Een overzicht van alle provinciale bruggen en sluizen vindt u op deze digitale vaarkaart of op deze kaart in Google Maps.
Bedieningstijden
1 april – 31 oktober
- Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 22.00 uur
- Zaterdag van 7.00 tot 22.00 uur
- Zon- en feestdagen van 9.00 tot 22.00 uur
1 november – 31 maart
- Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 22.00 uur (24 december en 31 december tot 18.00 uur)
- Zaterdag van 7.00 tot 12.00 uur
- Zon- en feestdagen geen bediening
Laatste schutting
De laatste schutting start uiterlijk 15 minuten voor einde bedieningstijd. Houd er rekening mee dat het schutten circa 15 minuten in beslag neemt en dat de sluis mogelijk eerst nog een schutting van de andere kant moet doen. Op drukke dagen kunnen de wachttijden bovendien oplopen, ook door drukte bij andere bruggen en sluizen die door de bediencentrale bediend worden. Daardoor kunt u mogelijk niet meer mee met de laatste schutting. Een aanmelding is geen garantie dat u nog geschut wordt. Zorg dus dat u ruim vooraf aanwezig bent bij de sluis of brug! Op drukke dagen raden wij u aan om voor 21.00 uur bij de brug of sluis aanwezig te zijn, indien u na 21.00 uur aankomt kunnen wij niet garanderen dat u nog mee kunt met de laatste schutting.
Uitzonderingen
- De Arie de Witbrug, de Michiel de Ruyterbrug en de Zwolse brug worden niet bediend tussen 12.45 en 13.15 uur en tussen 13.45 en 14.15 uur.
- Voor de Elburgerbrug, Vollenhoverbrug en de brug Noordersluis geldt het volgende voor de bediening in de spits; op werkdagen tussen 16.00 en 18.00 uur alleen brugopening voor beroepsvaart om 16.30 en 17.30 uur. Recreatievaart mag meevaren.
- Voor de Roggebotbrug geldt het volgende wat betreft de bediening in de spits: op werkdagen tussen 7.00 en 9.00 uur alleen brugopening voor beroepsvaart om 8.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur alleen een brugopening voor beroepsvaart om 17.00 uur. Recreatievaart mag meevaren.
- Voor de Elburgerbrug geldt een beperkte bediening voor de scheepsvaart, bijvoorbeeld bij een evenement als Lowlands. Het gaat dan om een tijdelijke instructie voor de brugwachters om de brug zo te bedienen dat het wegverkeer bij deze evenementen vlot kan doorrijden.
- De Nagelerbrug, Kamperbrug, De Overstap, Marknesserbrug/ Kadoelerbrug in Emmeloord worden centraal bediend vanuit de brugwachtersruimte op de Nagelerbrug. Deze bruggen hebben andere bedieningstijden. Meer informatie: website gemeente Noordoostpolder.
Regels voor veilig schutten
- Uitgangspunt is dat het schip tussen de stopstrepen ligt voordat het schutproces aanvangt. Als het schip niet tussen de stopstrepen past is het te groot en wordt het niet geschut. Blijf binnen de markeringen. Anders is de kans namelijk groot dat u bekneld raakt tussen de sluisdeur of de sluiswand. Tevens kan er onder water een drempel liggen, die tijdens het zakken van het water uw schroef of roer kan raken.
- Voor het naar binnen varen van een buitensluis dient een aanvaarbeveiliging te zijn aangebracht. In Flevoland is dit momenteel alleen de Urkersluis. Lees hier de afmetingen en overige informatie over onze bruggen en sluizen.
Stremmingen
Kijk voor actuele stremmingen bij onze meldingen of op NOS teletekst, pagina 721.