Gladheidsbestrijding in Flevoland

Gladheidbestrijding in Flevoland is een belangrijke taak van de provincie. Vlot en veilig door Flevoland geldt in elke situatie. Daarom willen wij het ontstaan van gladheid door winterse situaties zoveel mogelijk voorkomen. Bij kans op gladheid strooien we preventief zout om  750 km provinciale wegen veilig te houden.

Strooiroutekaart

Vanuit onze drie steunpunten in de regio’s Noord, Oost en Zuid gaan strooiwagens de weg op. Iedere strooiwagen volgt een vaste route. Via de strooiroutekaart kunt u zien welke wegen en fietspaden preventief gestrooid worden. De verschillende kleuren geven aan om welke weg/ fietspad het gaat. Op deze kaart zijn ook de gemeentelijke wegen terug te zien.

Gladheid voorkomen met preventieve strooiroutes I

In de maanden november, december, januari, februari, maart en half april bestaat de kans op gladheid door vorst, sneeuw en ijzel. Het is belangrijk om zout te gaan strooien, voordat het glad wordt. Dit noemen we preventief strooien. De medewerkers van de buitendienst houden in de wintermaanden de weersverwachting extra goed in de gaten. Via adviezen van het weerbureau MeteoGroup en sensoren in het wegdek bepalen ze of een strooiactie nodig is. Onze gladheidsbestrijders doen hun uiterste best om de wegen sneeuw en gladvrij te houden.

Provinciale strooiwegen

Provincie Flevoland is verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding op alle provinciale wegen binnen Flevoland. Deze wegen zijn te herkennen aan de letter N met een nummer. Bijvoorbeeld Gooiseweg N305. U rijdt niet alleen over de provinciale wegen, maar ook over de gemeentelijke wegen. Een overzicht van waar er gestrooid wordt in Flevoland is hier te vinden.

De gemeenten strooien zelf de wegen binnen de gemeentegrenzen. Onze strooiroutes worden nauw afgestemd met de gemeenten in Flevoland. Wij strooien kleine delen van gemeentelijke wegen. Gemeenten juist een stukje van een provinciale weg, zodat we de routes zo goed mogelijk strooien.

Wanneer strooit de provincie?

Strooien gebeurt meestal in de nacht of in de vroege morgen. In de nacht zijn de temperaturen vaak het laagst. Bij sneeuw en ijzel worden er extra strooiers en soms de sneeuwschuivers ingezet. Strooiwagens zijn voorzien van een Gps-systeem. Deze geeft o.a. aan hoeveel gram zout en pekelwater is gestrooid. En waar en wanneer de strooier op een bepaalde locatie is geweest.

Wist u dat?

  • Onze zoutleverancier uit Friesland komt. En het zout zelf uit een zoutmijn in Duitsland?
  • Wij zelf pekelwater maken wat samen met wegenzout ingezet wordt om gladheid te bestrijden?
  • Pekelwater blijft namelijk beter op de weg liggen dan zout. Pekelwater beter wordt ingereden door het verkeer.

Hieronder een infographic met meer over onze gladheidsbestrijding:

Strooiwagens staan klaar om de gladheid te bestrijden
Traktor
Auto provincie Flevoland