Niet-productieve investeringen op niet-landbouwbedrijven voor natuur, landschap en biodiversiteit

  • Status: geopend
  • Verwachte start- en sluitingsdata: 15 januari 9.00 uur tot en met 27 februari 2025 17.00 uur
  • Verwacht budget: ongeveer 7,6 miljoen euro

Over deze openstelling

De subsidieregeling ‘Niet-productieve investeringen op niet-landbouwbedrijven’ wordt opengesteld binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027. Niet-productieve investeringen zijn die investeringen die niet zorgen voor een aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van een landbouw- of bosbouwbedrijf. Terreinbeherende organisaties (TBO’s) of samenwerkingsverbanden van terreinbeherende organisaties kunnen deze subsidie aanvragen. De subsidie biedt TBO’s zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting FlevoLandschap de kans om bij te dragen aan het behoud en de versterking van natuur, landschap en biodiversiteit in Flevoland. Concreet gaat het om activiteiten die revitaliseren en een kwaliteitsimpuls aan Natura 2000-gebieden en natuurgebieden in het NatuurNetwerk (NNN) Flevoland.

Behouden en versterken

Flevoland staat bekend om haar moeraslandschappen, bossen op kleigronden, randmeren met eilanden en haar uitgestrekte agrarisch landschap. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen van natuur kan genieten en mee kan helpen om de natuur te beschermen en verder te ontwikkelen. Deze subsidie helpt de Flevolandse om natuurwaarden te behouden en verder te versterken, met oog voor het veranderende klimaat. Voor de Natura 2000-gebieden in Flevoland zijn aparte beheerplannen opgesteld. In die plannen staan de doelen en de maatregelen die nodig zijn om de internationale natuurwaarden te behouden of te verbeteren. 

Het beleid en criteria voor het NNN in Flevoland zijn uitgewerkt in het Natuurbeheerplan Flevoland. Deze openstelling volgt het Flevolandse beleid uit de Omgevingsvisie FlevolandStraks. Door synergie te zoeken met andere gebiedsopgaven, daarbij allianties aan te gaan met andere gebiedspartijen en door de inzet van innovatieve technieken kunnen verdroogde gebieden herstellen, Om zo te voldoen aan de Europese biodiversiteitverplichtingen. De niet-productieve investeringen kunnen complementair zijn aan het agrarisch natuurbeheer. Zo kunnen bepaalde voorzieningen zoals houtwallen aangelegd worden, voorafgaand aan het toekomstig agrarisch natuurbeheer.

Budget

Voor de openstelling van deze maatregel is er naar verwachting 7,6 miljoen euro beschikbaar. Daarvan komt een deel Europese middelen, onder andere uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Provincie Flevoland draagt het overige deel bij. Het te verlenen subsidiebedrag per aanvraag is minimaal € 1250.000,- Subsidie kan worden aangevraagd voor:

  1. Investeringen gericht op natuur, landschap en biodiversiteit: dan geldt 100% subsidie
  2. Investeringen ter borging van waterkwantiteit, dan geldt 70% subsidie

Het is belangrijk dat dit onderscheid uit de ingediende begroting blijkt. Zodat duidelijk wordt welke investeringen gerelateerd zijn aan natuur, landschap en biodiversiteit en welk deel betrekking heeft op investeringen voor het vergroten van waterkwantiteit.

Subsidieverstrekking

Subsidieverstrekking gebeurt volgens een tendersystematiek. Dit betekent dat na afloop van de openstellingsperiode een door Gedeputeerde Staten ingestelde, onafhankelijke adviescommissie aan de hand van vooraf bepaalde selectiecriteria beoordeelt welke aanvragen subsidie krijgen. Tijdens deze beoordelingsperiode is het niet mogelijk om aanvullende informatie ter verduidelijking aan te leveren.

De hoogst scorende aanvragen komen in aanmerking voor subsidie, tot het subsidieplafond voor de openstelling is bereikt. Over de selectiecriteria en de wijze waarop de rangschikking van de ontvangen subsidieaanvragen tot stand komt, leest u meer in het openstellingsbesluit. De subsidies worden uiterlijk 22 weken na de sluiting van de openstellingsperiode toegekend.

Relevante links

Logo GLB

Aanmelden voor Nieuwsbrief Landelijk Gebied

Meld u aan voor deze nieuwsbrief. Bekijk ook onze andere nieuwsbrieven