Bewegen in de buitenlucht, daar wordt iedereen beter van

4 dec 2024

Samen bewegen verbindt. Daar weten sportievelingen Erik Veldhuizen en Natalie Willems, initiatiefnemers van het Beweegbos in Biddinghuizen, alles van. In november 2020 gingen ze aan de slag met hun idee voor een openbare trimbaan in het bos in Biddinghuizen. Door hun idee te polsen in het dorp, werd het alleen maar beter: het idee groeide van een trimbaan naar een Beweegbos voor jong en oud!

Geliefde locatie

Het Beweegbos in Biddinghuizen is veel meer dan een plek om te sporten; het is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om actief bezig te zijn. Sinds de opening in 2021 is het Beweegbos uitgegroeid tot een geliefde locatie waar dagelijks mensen samenkomen om te bewegen, hard te lopen of gewoon te genieten van de frisse lucht. "Het mooiste aan het Beweegbos is dat het echt voor iedereen toegankelijk is," vertelt Erik Veldhuizen, een van de initiatiefnemers. "We zien basisschoolklassen die buiten gymmen, sporters die hun conditie op peil houden en ouderen die rustig een rondje maken. Het brengt mensen samen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond."

Van trimbaan naar beweegbos

Het idee voor het Beweegbos begon simpel. In november 2020 kwamen Erik en Natalie, beiden actief bij de IJsclub van Biddinghuizen, op het idee voor een trimbaan in het bos. "We houden allebei van sporten en wandelen in de natuur," legt Erik uit. "Tijdens een van onze gesprekken ontstond het idee om een plek te creëren waar iedereen in het dorp samen kon bewegen." Met dit plan gingen ze aan de slag, maar al snel bleek dat er behoefte was aan meer. "We kregen zoveel enthousiaste reacties van dorpsgenoten, dat het oorspronkelijke idee groeide uit tot een compleet Beweegbos, met obstakels en routes die voor iedereen toegankelijk zijn," voegt Natalie toe.

Plannen verder verfijnen

Een belangrijk onderdeel van Erik en Natalies plan was het aantonen van draagvlak binnen het dorp. Middenin de coronatijd spraken ze daarom met verschillende groepen om te peilen of hun idee aansloeg. "We merkten dat, door de coronabeperkingen, mensen het buiten bewegen opnieuw ontdekten. Dat gaf ons het vertrouwen dat er echt behoefte was aan een plek zoals het Beweegbos," zegt Natalie. De gesprekken met bewoners hielp de twee om hun plannen verder te verfijnen. Steeds meer mensen raakten betrokken bij het project. Jan Klopman, gedeputeerde landelijk gebied, zegt: "De realisatie dit indrukwekkende Beweegbos laat het belang van provinciale fondsen zoals Fonds Leefbaar Platteland zien voor de omgeving. Ons platteland verdient zo’n prachtige plek."

Goede basis

Via de jaarlijkse obstacle run in de buurt van Biddinghuizen kwamen Erik en Natalie in contact met een bedrijf dat obstacles bouwt. "Zij zagen meteen de waarde van ons idee en hielpen bij het ontwikkelen van obstacles die pasten bij het natuurlijke karakter van het Beweegbos," vertelt Erik. Samen met een leverancier van houten beweegtoestellen maakten ze een ontwerp voor duurzame, natuurlijke bouwwerken van robiniahout. "Het was belangrijk dat de obstacles veilig en duurzaam waren, zodat het Beweegbos nog jaren mee kon." Het Beweegbos is mede door de subsidie van Fonds Leefbaar Platteland tot stad gekomen. Met deze basis gingen Erik en Natalie op zoek naar aanvullende financiering. "De gemeente heeft bijgedragen en lokale bedrijven kregen de kans om een obstacle te sponsoren. Leuk toch, om je eigen logo terug te zien op een obstacle en daarmee dus ook te laten zien dat je bewegen belangrijk vindt," voegt Natalie toe. "We hebben alle sponsoren een plekje gegeven op het welkomstbord bij de ingang van het Beweegbos. Het laat zien dat we dit met z’n allen hebben gedaan en trots zijn."

Actief meewerken

Erik geeft toe dat je voor het aanvragen van subsidies wel een beetje handig moet zijn. "Kom je er niet uit? Laat je idee dan niet los maar vraag hulp, er zijn genoeg mensen die je erbij kunnen ondersteunen. Wij kregen bij onze subsidieaanvraag hulp van de voorzitter van Dorpsbelangen Biddinghuizen en Patrick Mahu, de penningmeester van Bouwen aan Biddinghuizen. Het is fantastisch dat dit soort fondsen er zijn. Als overheid kun je ideeën die van onderuit de samenleving komen werkelijkheid laten worden. Terwijl je als inwoner de kans krijgt actief mee te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid van je dorp."

Een goed idee? Doe er wat mee!

Heeft u ook een goed idee dat bijdraagt aan het landschap, de leefbaarheid, economie en duurzaamheid van Flevoland? Doe er dan wat mee! Misschien komt uw idee in aanmerking voor subsidie van LEADER Flevoland. Deze LEADER-subsidieperiode duurt tot en met 31 december 2027. Ga voor meer informatie naar flevoland.nl/leader. Dit artikel is een van de vier artikelen in de reeks over het Fonds Leefbaar Platteland.