Van te weinig speelaanbod naar een echte pumptrackbaan
2 dec 2024
- Deel dit artikel
2 dec 2024
Buurvrouwen en inmiddels vriendinnen Ulku Tosun en Rafael van Boggelen uit de Polderwijk in Zeewolde deelden een mening: er was te weinig speelaanbod in de wijk voor de wat oudere kinderen. Ze vonden elkaar in het idee de mogelijkheden voor een pumptrackbaan te verkennen. De locatie, een mooi centraal gelegen veld midden in het groen, hadden ze ook al op het oog.
In juni 2024 werd de pumptrackbaan, na ruim tweeënhalf jaar voorbereiding, eindelijk aangelegd. Een maand later volgde de feestelijke opening met meer dan 300 kinderen, lokale bedrijven en buurtbewoners. "Het was een geweldige middag, iedereen deed mee," vertelt Rafael trots. "De supermarkt zorgde voor gratis drinken en popcorn, de tweewielerzaak sponsorde fietshelmpjes en de friet hebben we zelf bekostigd. Jongerenwerk was erbij, ja, het was echt een feest." Het mooiste is dat de baan sindsdien elke dag volop gebruikt wordt. "Soms is het zo druk dat er auto’s in de berm geparkeerd staan," vertelt Rafael lachend. "We organiseren binnenkort een graffitiwedstrijd om de betonnen zitelementen op te fleuren, maar het belangrijkste is dat kinderen van alle leeftijden en achtergronden elkaar hier vinden. Dat maakt ons ontzettend trots."
Het begon in oktober 2021 toen Ulku, Rafael en een andere ouder hun plan voor een pumptrackbaan pitchten op de motiemarkt van de gemeente. "Dat was het begin van een leerzaam, soms uitdagend, maar ook fantastisch traject," blikt Rafael terug. Ze wonnen een startbudget, maar het was al snel duidelijk dat er meer geld nodig was. Een raadslid van Leefbaar Zeewolde stelde voor om er een burgerinitiatief van te maken. "Voor we het wisten stonden we in een raadsvergadering opnieuw onze plannen voor de pumptrackbaan te presenteren," vertelt Rafael. "Superspannend was dat, maar ook heel leuk." Vanuit het burgerinitiatiefbudget krijgen de initiatiefnemers een groot bedrag. Met daarbij de afspraak dat ze het resterende bedrag zelf ophalen.
De initiatiefnemers gaan op zoek naar nieuwe fondsen en overwegen een crowdfundingsactie in Zeewolde. "Maar fondsen keren niet uit aan particulieren, dus moesten we ook nog snel een stichting oprichten." De omstandigheden waren verre van ideaal, met de nasleep van de coronapandemie en andere wereldwijde ontwikkelingen die geldinzamelingsacties lastiger maakten. Toch lieten Ulku en Rafael zich niet uit het veld slaan. "Toen we hoorden over het Windparkfonds, zagen we een nieuwe kans. We presenteerden ons idee opnieuw en kregen het vertrouwen én een financiële bijdrage om verder te gaan," vertelt Ulku. Jan Klopman, gedeputeerde landelijk gebied, zegt trots: "Ontzettend fijn voor alle inwoners dat er, dankzij een bijdrage van ons Fonds Leefbaar Platteland, een mooie plek is om samen te bewegen."
De laatste zet komt vanuit de provincie: jongerenwerkers van E-clips tippen Ulku en Rafael in 2023 over het Fonds Leefbaar Platteland van provincie Flevoland. "Iemand hielp ons met het maken van een goede aanvraag voor dit fonds. Dat was erg fijn, want het is best ingewikkeld. Gelukkig kregen we vanuit de provincie ook meteen hulp. We werden stap voor stap meegenomen in het beslisproces," vertelt Rafael. In december 2023 kregen ze het groene licht voor de laatste benodigde financiering. "Het was een geweldige opsteker en het gaf ons dat extra zetje om door te pakken," zegt Rafael.
Heeft u ook een goed idee dat bijdraagt aan het landschap, de leefbaarheid, economie en duurzaamheid van Flevoland? Doe er dan wat mee! Misschien komt uw idee in aanmerking voor subsidie van LEADER Flevoland. Deze LEADER-subsidieperiode duurt tot en met 31 december 2027. Ga voor meer informatie naar flevoland.nl/leader. Dit artikel is een van de vier artikelen in de reeks over het Fonds Leefbaar Platteland.