Helft van medicijngebruikers slikt een medicijn met invloed op rijvaardigheid

9 jan 2023

Veel medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid. U mag dan tijdelijk of voor langere tijd geen auto rijden of een ander voertuig besturen. Daar valt ook een fiets, brommer en scootmobiel onder. Het afgelopen jaar kregen 5,4 miljoen mensen medicijnen die invloed hebben tijdens het rijden. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer u aan het verkeer deelneemt. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt elk jaar op 9 januari aandacht voor het veilig gebruiken van medicijnen. Dit jaar is het thema ‘Geneesmiddelen en verkeer’. Provincie Flevoland steunt dit initiatief.

Aandacht voor medicijngebruik

Uit onderzoek van IVM en SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) onder medicijngebruikers blijkt dat een deel hiervan auto rijdt of op de fietst stapt. Meestal is dat omdat ze het niet weten of door onvoldoende kennis over het gebruik van medicijnen. Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl van het IVM vindt u of uw medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid. Op het doosje van het medicijn staat een waarschuwing als het invloed heeft op de rijvaardigheid, meestal met een gele sticker. Voor de arts en apotheker is het belangrijk dat zij u blijvend goed informeren over het effect van medicijnen in het verkeer.

Categorieën die bepalen of u met medicatie mag rijden

De invloed van medicijnen op de rijvaardigheid wisselt. Om deze invloed duidelijk te maken zijn ze ingedeeld in categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe meer invloed het medicijn heeft op de rijvaardigheid. Bij medicijnen uit categorie I mag u alleen niet rijden als u rijgevaarlijke bijwerkingen ervaart. Bij medicijnen uit categorie II mag u tijdelijk niet rijden. Bij categorie III mag u meestal langdurig niet rijden.

De top 10 met gebruikte medicijnen uit categorie III:

Top 10
  Medicijn Toepassing Aantal patiënten
1 Oxazepam Slaap- en kalmeringsmiddel 500.000
2 Tramadol Pijnstiller 450.000
3 Temazepam Slaap- en kalmeringsmiddel 370.000
4 Amitriptyline Antidepressivum 190.000
5 Diazepam Slaap- en kalmeringsmiddel 150.000
6 Tramadol met paracetamol Pijnstiller 140.000
7 Zolpidem Antidepressivum 130.000
8 Mirtazapine Antidepressivum 120.000
9 Morfine Pijnstiller 120.000
10 Lorazepam Slaap- en kalmeringsmiddel 120.000

Bron: SFK, 2022

Per categorie

Het aantal medicijngebruikers per categorie
Categorie Effect op de rijvaardigheid Aantal gebruikers
I Weinig invloed 3,0 miljoen
II Licht tot matige invloed 2,3 miljoen
III Ernstige of potentieel gevaarlijke invloed 2,1 miljoen
Totaal (unieke gebruikers*)   5,4 miljoen

* Mensen kunnen geneesmiddelen uit meer categorieën gebruiken. Daarom is de optelling van het aantal gebruikers per categorie hoger dan het totaal aantal unieke gebruikers.