Visie op landbouw

Voedsel voor nieuwe generaties

Provincie Flevoland en haar landbouwsectoren werken samen aan een visie op de landbouw. Dit is een doorkijk naar 2044. Hoe ziet landbouw er dan uit en hoe zijn landbouw en haar omgeving met elkaar verweven? De op te stellen visie biedt inspiratie én is een stevige basis voor toekomstige landbouw. Het geeft ondernemers in de agrarische sector perspectief om daar met ondernemerschap en vakmanschap zelf invulling aan te geven.

Logo Visie op Landbouw

Toekomstbestendige basis

Ruim 70 jaar nadat de eerste akkers in Flevoland werden ingezaaid, zoeken we nu wéér naar een toekomstbestendige  basis voor de agrarische productie in Flevoland. Want onze provincie staat opnieuw voor belangrijke keuzes. Met dat verschil: 70 jaar geleden wérden de keuzes voor Flevoland gemaakt, nu hebben we daar zelf invloed op. In Flevoland willen we een toekomstbestendig landelijk gebied met een krachtige landbouwsector met bloeiende innovatieve bedrijven. Hoe ziet die landbouw er in 2044 uit? En hoe dragen de landbouwsectoren en de provincie daaraan bij?

Toonaangevend landbouwgebied

Onder invloed van maatschappelijke keuzes werd ingezet op  schaalvergroting in de Nederlandse landbouw, werd de inzet van zware mechanisatie intenser en de gewasrotaties nauwer. De laatste jaren groeit het besef dat dit systeem niet oneindig is. Het landelijk gebied én de ondernemers lopen tegen fysieke grenzen aan die deels met de wijze van inpoldering samenhangen. Ook in Flevoland is de impact zichtbaar van intensief land- en watergebruik. Zoals op bodemvruchtbaarheid, waterkwaliteit- en kwantiteit, de natuur en biodiversiteit. Maar ook op beschikbaarheid van drinkwater en op luchtkwaliteit. De grond is schaarser dan ooit. Hoe moet de landbouw in Flevoland hierop anticiperen? En welke rol gaan vakmanschap en ondernemerschap spelen?

Doorkijk

De visie ‘Voedsel voor nieuwe generaties’ wordt een doorkijk naar de agrarische productie in Flevoland in 2044 én de positie daarbinnen voor afzonderlijke sectoren. Wat is het toekomstperspectief voor de sector? Wat zijn doelen en wat is nodig om dat te bereiken? Welke belangrijke keuzes moeten er gemaakt worden en hoe dragen de succesfactoren van de landbouw en het landelijke gebied hierin bij? Het geeft de sector perspectief voor ondernemerschap en vakmanschap. Maar ook wordt de op te visie een dialoogdocument met andere sectoren en geeft het richting aan politieke keuzes.

Brede samenwerking

Provincie Flevoland werkt samen met Flevolandse agrarische sector aan een Visie op de landbouw: LTO Noord, FAJK (agrarische jongeren), BoerenNatuur Flevoland, BDeko (biologische landbouw), NAV (akkerbouw), NFO Flevoland (fruitteelt), KAVB (bloembollenteelt), VVB (melkveehouders), Boerderij van de Toekomst en Agrofoodcluster. Daarnaast zoeken we actief de samenwerking met andere landbouwsectoren, inwoners, natuurorganisaties, mede-overheden en iedereen die de landbouw een warm hart toedraagt.

Hoe was het ook alweer?

Flevoland heeft een rijke agrarische historie. En dat is eigenlijk heel logisch. Een van de doelen om de Zuiderzee in te polderen was immers dat Nederland minder afhankelijk wilde zijn van voedselimport en meer zelfvoorzienend wilde worden. De nieuwe gronden in de nieuwe polders waren rijk aan mineralen en bijzonder geschikt voor voedselproductie. De strakke verkaveling en efficiënte indeling van het nieuwe land gaf de agrarische ondernemers een grote voorsprong op hun collega’s elders in Europa. Flevoland ontwikkelde zich tot een toonaangevende en innovatieve agrarische regio met internationale aantrekkingskracht en belangrijke marktpositie.

Kaders

Agrarische belangenorganisaties én de provincie hebben samen ruwe kaders aangegeven die richting geven aan de visie zoals:

  • Een goed verdienmodel voor de agrariër en ketenpartners
  • Gezond en veilig voedsel, hoogwaardig plantgoed en sierproducten
  • Een gezonde en veilige productieomgeving (voor ondernemer, medewerkers én inwoners)
  • Een leefomgeving met garanties voor diergezondheid en dierenwelzijn
  • Een rijke en functionele biodiversiteit als basis voor een robuust teeltsysteem
  • Een gezonde bodem en leefomgeving
  • Voldoende water van goede kwaliteit op het juiste moment en op de goede plaats
  • Minimale milieubelasting (lucht, bodem, water)
  • Minimaal beslag op eindige voorraden (o.a. energie en fosfaat)
  • Een zo klimaatneutraal en zo circulair mogelijke productiewijze
  • Een aantrekkelijk landschap
  • Welvaart en individueel én maatschappelijk welzijn
  • Verbinding met de maatschappij (inwoner en consument)

Randvoorwaarden

Om tot een succes te komen, geeft de visie vorm en inhoud aan randvoorwaarden zoals:

  • Een goede bodem – hoe ga je om met bodemdaling, bodemverdichting, bodemvruchtbaarheid, behoud of herstel van bodemleven?
  • Voldoende en goed water – hoe ga je om met verzilting, droogte, extreem natte periodes? Wat kun je met peilbeheer, wateropslag, bronnen, drainage etc.?
  • Een rijke natuur en biodiversiteit – hoe past de landbouw in de ruimteclaims voor woningbouw, natuur, bos en groen-blauwe dooradering?
  • Een goede en duurzame energievoorziening – hoe zorgen we ervoor dat de landbouw verder kan vergroenen in zijn energievoorziening?
  • De wens vanuit de stad om te recreëren in het landelijk gebied en de ontwikkeling om meer voedsel uit de regio te eten
  • Een passende regelgeving en een passend beleid - hoe zorgen we voor stimulerende regelgeving en een provinciaal beleid die bijdragen aan de doelen die we willen bereiken en ook ruimte laat om te experimenteren? Welke (financiële) ondersteuning kan de provincie bieden om te komen tot doorontwikkeling? Hoe zorgen we voor voldoende rechtszekerheid voor ondernemers?
  • Een structurele inzet van kennis en innovatie – hoe zorgen we ervoor dat er in de landbouw in onze provincie voldoende kennis en innovatiekracht aanwezig blijft en dat innovaties zo breed mogelijk worden toegepast?
  • Een commitment van de ketenpartners – hoe betrekken we (eind)afnemers, toeleveranciers en andere stakeholders zodanig in de Visie op de Landbouw dat zij er mede vorm en inhoud aan gaan geven?
  • Dat provincie Flevoland wil blijven investeren in de samenwerking met agrarische ondernemers, onderzoek, onderwijs en landelijke overheden.

Aanmelden voor Nieuwsbrief Landelijk Gebied

Meld u aan voor deze nieuwsbrief. Bekijk ook onze andere nieuwsbrieven