Flevoland investeert in infrastructuur
26 mrt 2025
.png)
- Deel dit artikel
26 mrt 2025
Provincie Flevoland blijft werken aan een toekomstbestendige infrastructuur. Dit jaar start de aanleg van de 15 km lange doorfietsroute Almere-Lelystad langs de Oostvaardersplassen, een snelle en comfortabele fietsverbinding die fietsen tussen beide steden aantrekkelijker maakt. Tijdens een persmoment in het provinciehuis in Lelystad presenteerde gedeputeerde Jan de Reus de plannen voor 2025. Naast het onderhoud van wegen, bruggen en fietspaden zet Flevoland in op duurzame en slimme mobiliteitsoplossingen.
“We willen dat inwoners en bedrijven kunnen rekenen op een veilige en betrouwbare infrastructuur, nu én in de toekomst”, zegt Jan de Reus. Dat betekent niet alleen investeren in onderhoud en nieuwe verbindingen, maar ook vooruitkijken. “Welke infrastructuur is nodig voor de groei van Flevoland? Hoe kunnen we slimme en duurzame technieken inzetten om onze wegen veiliger en efficiënter te maken?”
Met ruim 600 kilometer provinciale wegen, 170 kilometer vaarwegen en 370 kilometer fietspaden speelt mobiliteit een belangrijke rol in Flevoland. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, transport of recreatie, de provincie investeert continu in bereikbaarheid en verkeersveiligheid.
Een van de grote opgaven voor de komende jaren is de hercategorisering van wegen. Slimmer ingedeelde wegen verbeteren de doorstroming en verminderen sluipverkeer in woongebieden. Dit draagt niet alleen bij aan betere verkeersveiligheid, maar zorgt er ook voor dat infrastructuur optimaal wordt gebruikt.
Naast de aanleg van nieuwe infrastructuur, investeert de provincie in duurzame oplossingen. Belangrijke projecten in 2025 zijn:
Naast regulier onderhoud werkt de provincie aan meerjarige projecten die Flevoland beter bereikbaar maken. Een aantal belangrijke projecten in 2025 zijn:
Daarnaast kijkt de provincie verder vooruit. Met het hercategoriseringsplan wordt onderzocht hoe het netwerk efficiënter kan worden ingericht. “We willen een infrastructuur die niet alleen vandaag goed functioneert, maar ook over twintig jaar nog optimaal werkt,” zegt De Reus. “Nieuwe vormen van mobiliteit, zoals elektrische en deelauto’s, spelen daarin een belangrijke rol.”
We werken samen met gemeenten, inwoners en bedrijven om de infrastructuurplannen af te stemmen op de behoeften van nu en later. Door gebruik te maken van innovatieve technieken en data-analyse worden verkeersknelpunten sneller gesignaleerd en aangepakt. Meer informatie over de infrastructuurplannen in Flevoland zijn te vinden op Verkeer en vervoer en op de projectenkaart van 2025.