Verder in gesprek over landbouw en biodiversiteit

25 apr 2023

Deze maand was een nieuwe bijeenkomst voor de deelnemers aan het gebiedsproces stikstof in de noordoostelijke rand van de Noordoostpolder. In het gebiedsproces gaat het om wat bedrijven met elkaar kunnen doen om minder stikstof uit te stoten en zo weer stikstofruimte te creëren. Ruimte voor de natuur en voor collega-ondernemers (PAS-melders). Tijdens de bijeenkomst ging het over haalbare maatregelen, hoe deze bereikt kunnen worden en bijdragen aan de toekomstbestendige landbouw en biodiversiteit in Flevoland. En ook over wat nodig is en hoe provincie en (agrarische) ondernemers verder samen kunnen optrekken. Een aantal ondernemers heeft zich aangemeld om verder mee te denken over concretisering van de maatregelen.

Toekomstgericht

Het proces is gericht op bedrijven die willen doorgaan waarbij de provincie uitgaat van vrijwilligheid. In eerdere gesprekken met de provincie brachten de ondernemers ideeën in om de stalemissies te verminderen. Denk aan innoveren, stoppen (met houden van vee), verplaatsen, extensiveren en omschakelen. Deze resultaten staan in de Tussenrapportage stikstof van maart 2023. In het gebiedsproces wordt actief ingezet op het in de praktijk testen van het effect van een aantal stalinnovaties (mestsplitsers, singels).

In gesprek

Gedeputeerde Hofstra: “‘Samen optrekken maakt het verschil. In gesprek blijven en samen kijken naar de mogelijkheden, met de inbreng van de kennis uit de dagelijkse praktijk. Goed dus dat de ondernemers zich aangemeld hebben om verder mee te denken over de uitwerkingen van de maatregelen in het gebiedsproces.” Naast de gebiedsbijeenkomsten zijn er met 30 ondernemers persoonlijke gesprekken gevoerd. Verder is Flevoland met provincie Overijssel ambtelijk en bestuurlijk in gesprek om te verkennen tot welke kansen meer samenwerking in de gebiedsprocessen aan beide kanten van de provinciegrens kunnen leiden.

Vervolg

De uitkomsten van het gebiedsproces worden opgenomen in het gebiedsplan Stikstofreductie en Natuurverbetering (Wsn). Dit dient provincie Flevoland op 1 juli 2023 in bij het Rijk als onderdeel van het bredere Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Hierin komen integrale oplossingen en maatregelen voor stikstof, natuur, bodem- en waterkwaliteit en klimaat. Het Rijk maakt naar verwachting in het najaar van 2023 bekend welke financiële middelen worden toegekend aan de provincies vanuit het Transitiefonds.

Aanmelden voor gesprekken

Aanmelden voor gesprekken is nog mogelijk, ook voor vervolggesprekken. Dat kan via stikstof@flevoland.nl of via de website Dossier Aanpak Stikstof: Gebiedsproces Noordoostpolder.