Woonsymposium 'Bouwen met karakter in Flevoland'

14 feb 2024

Hoe versterken we vanuit de woonopgave het verhaal en de eigenheid van de Flevolandse gemeenten? Oftewel, hoe bouwen we met focus op het DNA van Flevoland en met oog voor onze continu bewegende samenleving?

Identiteitsversterkend bouwen

Tijdens het woonsymposium ‘Bouwen met karakter in Flevoland’ op dinsdag 13 februari 2024 stond het thema identiteitsversterkend bouwen centraal. Flevoland is gemaakt door mensenhanden, gebouwd op karakter. Die manier van doen en kijken – onze Flevolandse cultuur – zien we terug in onze omgeving. Met die blik en eigenheid bekijken we ook onze woningbouwopgave. Hoe gaan wij daar als beleidsmakers, stedenbouwkundigen, marketeers, planologen en ontwikkelaars mee om?

Gedeputeerde Jan de Reus opende het symposium: “Goed dat we als overheden, corporaties en marktpartijen samen de vraag omarmen hoe we ons Flevolands DNA verder een plek geven in het bouwen. Er komen in Flevoland de komende jaren 100.000 woningen bij. In Flevoland woon je voor je leven. Laten we onze identiteit koesteren en die verder versterken in nieuwbouw.”

Inspiratie, in gesprek én doen

Tijdens het drukbezochte symposium wierpen vier sprekers een veelzijdige en inspirerende blik op het thema identiteitsversterkend bouwen. In de inleiding hield directeur City Marketing Almere Nik Smit een pleidooi voor meer relatie tussen ruimtelijke ontwikkeling en citymarketing. “Laten we ons bewuster zijn van de plek waar een gebouw staat. Laat de architectuur én de omgeving van het gebouw het verhaal van de plek vertellen.”

Daarna vertelde architect en voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol over de noodzaak van het toevoegen van karakter aan een gebied door middel van architectuur. “Maak gebouwen die ertoe doen. Die bijdragen aan sociale cohesie. Zorg ervoor dat mensen van gebouwen houden. Dan gaan ze er ook goed voor zorgen. Betrek de identiteit van mensen en hun wensen waarom ze ergens willen wonen. Wel moeten we de natuur meer op de eerste plaats zetten.”

Maarten Janssen van Amvest deelde zijn ervaringen als projectontwikkelaar in concrete projecten zoals de woonwijk Duin in Almere, District Eindhoven en het station in Den Haag. “Haal vooraf bij omwonenden verhalen op uit het heden, verleden en de toekomst. Zorgvuldig uitgeschreven tenders maken het mogelijk om scherpe keuzes te maken. En dat betekent ook dingen laten. Maak het mogelijk dat inwoners trots zijn op hun woning, gebouw of omgeving. En dat ze die trots blijven uitdragen.”

Carlijn Leenders van For the Love of Place vertelde over hoe we lokale identiteit een plek kunnen geven in stads- en gebiedsontwikkeling. Neem het mee in uitvragen en aanbestedingen of bestemmingsplannen en daag stedenbouwkundigen en architecten uit om identiteit toe te passen in het ontwerp en de inrichting. “Gebouwen, openbare ruimte, infrastructuur hebben invloed op de beeldvorming en daarmee op het imago. Maak de identiteit van jullie dorpen, steden en Flevoland onderdeel van het ontwerpproces. Zeker op beeldbepalende plekken. Hoe? Door bijvoorbeeld een lokale architect te betrekken, omdat die de identiteit van Flevoland doorvoelt. En door de identiteit terug te laten komen in het ontwerp, bouwstijl, materialen of de inrichting van openbare ruimte.”

Flevolandse woonpartners gingen tot slot in gesprek over de kansen in en voor Flevoland en hoe we morgen daarmee aan de slag kunnen. Hieruit was de conclusie: Laten we draaien aan de knop van meer durf en lef. Koesteren van wat we hebben en tegelijkertijd niet bang zijn om te veranderen. De blik van de jonge (architecten)generatie toevoegen. Nieuwe denkers betrekken. Innovatie toejuichen. En bovenal slim samenwerken. Het woonsymposium is onderdeel van een traject om samen met Flevolandse gemeenten en waterschap Zuiderzeeland verder te bouwen aan het karakter van Flevoland.